Петък, 01 Декември 2023 г.

За първи път тази година ТИД завършва в Силистра

Над 100 участници в най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата ТИД по река Дунав акостираха вчера на силистренския бряг.

46 са чужденците. Те са от Германия, Австрия, Англия, Франция и Сърбия, като в групата има и един швед, каза Стилиан Бонев, ръководител на българското участие в регатата. Той посочи, че част от българските участници ще спрат на един от островите между Ветрен и Силистра за кратък сватбен ритуал.

"Младото семейство живее в столицата, момчето и момичето са родом от Козлодуй, те имат сключен официален граждански брак, а днес ще бъде водната им сватба", каза Стилиан Бонев.

От 19 часа е официалното закриване на тазгодишното издание на регатата. Сред потеглилите от началната точка в Инголщад, Германия до Силистра плава жена от Германия на 84 години. Сред най- малките водни гребци в българския участък са били деца на 4 и 12 години.

"Интересна регата с това ниско ниво на Дунав. Имаше известния затруднения по излизането на брега на някои лагери, неприветлив бряг за тези малки съдове, но като цяло имаше настроение, хората са усмихнати и ведри", каза Бонев.

Големият Дунавски воден поход представлява пътешествие от типа "човек, лодка и багаж‘’ в продължение два месеца и половина. Участниците преминават през всичките десет държави, разположени по поречието на Дунав - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния.

Тази година ТИД завършва в Силистра поради съображения за сигурност.

Снимки и видео: КВОРУМ

Facebook коментари