Неделя, 28 Май 2023 г.

Антон Киссе: Ще помогнем на украинци с български паспорти да гласуват в Силистра

Украйна не е била в такава ситуация. Днес у нас е напрегнато, има война, но ще има възможност да създадем условия за организация във връзка с изборите в България на 2 октомври. Това каза за БТА депутатът от Върховната рада на Украйна и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Той обаче добави, че този въпрос се отнася най-напред към Министерството на външните работи (МВнР) на България и МВнР на Украйна, които трябва да създават условия.

"Има интерес как ще бъде процесът в Украйна, ще имат ли право тези българи, те не са много, които имат български паспорт, да могат да си изкажат своята позиция", каза Антон Киссе.

За тези, които имат желание да гласуват ще организираме транспорт, да ги отправим по-близо - към Силистра, към Русе. Ще им създадем условия, ще направим допълнителни списъци с хората, които искат да участват във вота. Варианти има, ще намерим решение в т.ч. и с мое участие в организацията, добави Киссе.

Безусловно българската общност в Украйна има интерес към изборите в близката за нас държава България, каза още Антон Киссе. Той добави, че от парламента зависят в т.ч. въпросите, които касаят българите, живеещи извън България.

Днес от външното ни министерство съобщиха, че няма предвидено откриване на секции на територията на Украйна, но е в ход възстановяване на нашето посолство там, като вероятно ще има възможност за гласуване в него. Беше посочено също, че при решение, че са набрани необходимите кандидати за участие в изборите, е възможно на територията на посолството да бъде разкрита секция, но това зависи от военната обстановка.

По-рано днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха, че подадените заявления за гласуване извън страната на страницата на ЦИК са 18 109, като броят им е по-нисък от последните три парламентарни избора през миналата година. От ЦИК обясниха, че е добре хората да разберат, че подаването на заявления не е само, за да се открие избирателна секция, а и за да се направят предварителни списъци, които облекчават работата на комисиите в изборния ден. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че се облекчава и гласуването на самите избиратели, които в противен случай, трябва да попълват декларация, че не са гласували на друго място в изборния ден. Тази декларация след това трябва да се провери от компетентните институции.

Facebook коментари