Четвъртък, 30 Май 2024 г.

Роден в Силистра лекар представи страната ни на работна среща в Университетската болница в Любляна

Роденият в Силистра и завършил ПМГ д-р Александър Любенов, д.м., водещ специалист в Клиниката по Обща и онкологична гинекология на МБАЛ "Сърце и Мозък" – Плевен, гостува на теоретично-практически семинар по покана на изявени специалисти в областта на минимално-инвазивната гинекологична хирургия в Любляна, Словения, съобщава borbabg.com.

Университетската болница в Любляна е референтен център за обучение на специалисти от различни области за източна и централна Европа. В исторически план това е място, което изгражда, внедрява и налага добрите медицински практики именно в сферата на оперативната гинекология. Ежегодно се осъществяват множество работни срещи, семинари, научни форуми за обучение на млади специалисти.

"Щастлив съм, че имах възможност да обменя опит със специалисти на световно ниво в областта на минимално-инвазивната гинекологична хирургия. Взех участие в лекции, интердисциплинарни консилиуми и обсъждането на интересни случаи. Имах възможност да проследя цялата организация по обслужването на пациентите от приемането до изписването им. Направиха ми впечатление две неща. На първо място е активното участие на младите лекари в работния процес. И второ – налагането на иновативните методи като достъпен за всички стандарт. Впечатление ми направи, че повече от 80% от хирургията при рака на матката и маточната шийка се извършва по лапароскопски път с използване на камери с инфрачервена светлина и специфично багрило за детекция на лимфните пътища, като стандарт за всички пациенти. Това значително намалява хирургичната травма и оперативното време, което дава възможност за по-бързо възстановяване и по-ранно започване на лъче- и/или химиолечение, ако е необходимо.

Отличително е и налагането на минимално-инвазивната хирургия в лечението на генитален пролапс (свличане). Лапароскопските подходи с платно или с използване на костни или фасциални структури за укрепване на тазовото дъно са стандарт в съвременната хирургия. Сравнена с класическата хирургия тя е с по-кратък възстановителен период и дава по-добри дългосрочни резултати.

С гордост мога да кажа, че специалистите в нашата клиника с нищо не отстъпват на колегите от Словения. От създаването й във високотехнологичните операционни зали на болница "Сърце и Мозък" – Плевен имаме условия и предоставяме пълен обем оперативни интервенции съобразени със световните тенденции за иновативна и персонализирана медицина", заявява д-р Любенов.

Facebook коментари