Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Доростолският митрополит Амвросий днес бе гост на Седмия събор на лазарските групи от Крайдунавска Добруджа в село Калипетрово

Доростолският митрополит Амвросий днес бе гост на Седмия събор на лазарските групи от Крайдунавска Добруджа в силистренското село Калипетрово.
Традициите са онези неща, които отличават една нация от друга, традициите са това, , което поддържа българския дух, традициите и православната ни вяра са ни запазили, за да оцелеем като народ, каза пред присъстващите Доростолският митрополит.
Поздравителен адрес от името на кмета на Силистра Иво Андонов към участниците в събора прочете ръководителят на дирекцията за култура в общината Георги Балушев. На съборяните гостува и секретарят на силистренското представителство на НДФ "Тринайсет века България" Цветана Цанова.
Съборът, проведен за пръв път през 2005 година, е организиран от читалище "Пробуда – 1940" и църковното настоятелство при храм "Св. Димитър" в Калипетрово.
Представиха се 13 лазарски групи с близо 200 участници.
Лазаруването е живо като традиция в Силистренско.
Днес лазарки обикаляха в селата Сребърна, Професор Иширково, Бабук, Смилец, Срацимир, Айдемир и други селища на Силистренска област.
Вчера лазарски групи посетиха и учреждения в Силистра.

Facebook коментари