Петък, 30 Септември 2022 г.

"Не е станало кой знае какво" заяви мъж в силистренския съд, хванат да кара пиян с 3,89 промила

Районен съд-Силистра наложи на 53-годишният С.Петров наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година, като отложи изтърпяването му с 3 години изпитателен срок, лиши подсъдимият от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години, и му наложи "глоба" в размер на 200 /двеста/ лева, съобщиха от преслужбата на институцията.

Припомняме, че на 31.07.2022г. С.Петров е управлявал лек автомобил в село Сребърна след употреба на голямо количество алкохол.
Явилите се на място полицейски служители на ОДМВР-Силистра извършили проверка на С.Петров с техническо средство и установили концентрация на алкохол в кръвта 3,89 на хиляда.

С.Петров приел показанията на техническото средство, но отказал да даде кръвна проба за изследване, след което бил отведен до РУ-Силистра и задържан.

В обясненията си пред съда С.Петров обясни, че се налагало да премести автомобила на племенника си от гаража на къщата им, тъй като му пречел. Според подсъдимият, по време на маневрата внезапно го заболял кракът, който бил чупен преди време и по тази причина изгубил управлението над автомобила. В резултат на това засилил автомобила на заден ход, преминал през пътното платно и се блъснал в оградната мрежа на отсрещния имот, за което съжалява. След това извършил нова маневра, започнал бавно да управлява автомобила по улицата, но бил възпрепятстван от съсед, който сигнализирал на 112.
За случилото се подсъдимият се оправда, че е в стрес заради влошеното здравословно състояние на свои роднини и е започнал да пие алкохол от предният ден. Той заяви, че станалото "не е кой знае какво", че не е избягал, не е лъгал и е изпълнил нарежданията на полицейските служители.
Наложените наказания лишаване от свобода и глоба за извършеното престъпление са в минималния размер, тъй като съдът не намери наличие на смекчаващи обстоятелства, които да го мотивират да индивидуализира наказанията под минималният им праг. Същевременно отлагането на изпълнението на наказанието "лишаване от свобода" за срок от три години (т.нар. "условно наказание") е наложено заради чистото съдебно минало на подсъдимия и липсата на данни за други противообществени прояви.

Съдът намира, че с определяне на изпитателния срок в рамките на три години, на подсъдимият се предоставя възможност сам да преосмисли поведението си и да положи усилия за коригиране на същото, като съобразява и установените от закона правила.

Тъй като подсъдимият С.Петров е правоспособен водач на МПС бе постановено и задължителното наказание "лишаване от право да управлява МПС", като съдът прие, че две години са справедливо наказание, тъй като са съобразени с високата степен на опасност на престъплението,.
С този по-голям срок на това наказание съдът счете, че на подсъдимия С.Петров следва да бъде препятствана възможността да управлява МПС за доста по-голям срок - две години, предвид голямата концентрация на алкохол, която е установена-3.89, неадекватното поведение на подсъдимият.
При определяне на дълъг срок на лишаване от права бяха съобразени също така и особеностите на случая, а именно, че деянието е било осъществено в населено място, на оживена улица, където обичайно играят малки деца, има хора, преминават автомобили, в активните часове на светлата част на денонощието - 13.50 часа.

Съдът, отчитайки обясненията на С.Петров и отношението му към случилото се, счете, че с действията си по управление на МПС след употреба на огромно количество алкохол, подсъдимият представлява опасност най-вече за околните като застрашава техният живот и здраве и че като го лиши от възможност да шофира за дълъг период от време, същият би следвало сам да осъзнае, че не следва да повтаря тези си прояви.

Така наложените на подсъдимия наказания в своята съвкупност удовлетворяват критерия за справедливост и биха способствали са постигане целите на индивидуалната и генералната превенция на закона.

Facebook коментари