Понеделник, 26 Септември 2022 г.

Теодор Петров: Много от големите бизнеси в Силистра вече се довериха на А1

Визитка: Теодор Петров отговаря за предлагането на ICT, IoT и телекомуникационните услуги на А1 за компаниите и публичните институции в региона на Силистра. Той има над 10 години опит в сферата на технологиите и телекомуникациите, като стартира кариерата си през 2011 година като търговски консултант в магазин на А1 в родния си град Силистра. Благодарение на непрекъснатото желание за усъвършенстване и развитие той преминава последователно през няколко различни търговски позиции в А1 – във Варна и Силистра. През 2020 година поема отговорната задача, свързана с продажбите на корпоративни клиенти, която заема и досега.
Има бакалавърска степен по "Международни икономически отношения" и притежава магистърска степен по "Финансов и банков мениджмънт и маркетинг" от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". В момента завършва втората си магистратура - по "Бизнес администрация" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Наскоро МБАЛ Силистра обяви мащабен проект за дигитализация, която са предприели с технологични решения от А1. Разкажете повече за него.

Ако мога да го опиша с една дума, то тя ще е "приключение". За да ме разберете правилно, ще разкажа как протече целият процес в МБАЛ Силистра.

Идеята на първоначалната ми среща с директора на болницата д-р Васил Славов беше да разбера по-подробно какви проблеми той и екипът му срещат при изпълнението на ежедневната им работа. Стана ми ясно едно – за да могат тези професионалисти въобще да работят, във всеки един момент всичко трябва да е "на пълни обороти". Един от основните им проблеми беше интернет връзката, която често прекъсваше или въобще я няма. В болнично заведение с мащабите на МБАЛ Силистра това е критично за осъществяване на комуникация между различните отделения.

Тук проблемът не беше да предоставим услугата, а как да я направим такава, че да работи ефективно и без да има проблем по време на интензивно натоварване. Наложи се да планираме изцяло ново окабеляване на различните болнични корпуси, тъй като съществуващата инфраструктура минаваше по фасадите на сградите и това не може да гарантира връзка без проблеми. Планирахме и изцяло ново решение, което до този момент в болницата не се е предоставяло, а именно безжичен интернет за пациентите и гостите на болницата.

Разбирате, че в момент на COVID пандемия се наложи да се съобразяваме къде и кога можем да влезем, за да изграждаме новата система, а, в допълнение, имахме и задачата да не нарушаваме вече реновираните в по-голямата част на болницата отделения.

Както сами виждате, този проект е истинско "приключение" от техническа и организационна гледна точка. В същото време, той е важен за качеството на здравното обслужване на хиляди хора и именно заради това съм изключително доволен от крайния резултат.

Как подобри здравеопазването за силистренци тази дигитализация? Какви резултати виждате до момента? Планирате ли да разширите допълнително обхвата на проекта в МБАЛ Силистра?

Както споменах по-горе - ние не просто променихме начина на функциониране на една или друга система, а направихме възможно болничното заведение да работи.

Давам пример – дори ако отидете при личния лекар, първото нещо, което той проверява, е дали сте здравно осигурен. Това няма как да става бързо и безпроблемно при лоша интернет връзка. Освен това, дори и направленията за специалист вече са дигитални – никой не би искал да го връщат при личния лекар за хартиен документ с обяснението, че няма интернет и поради тази причина няма как да се използва е-направлението.

Аз съм търговец, но за мен не е важно просто даденият проект да бъде "отметнат" – следя всеки етап от реализацията. Разбира се, трябва да мине още време, за да може всичко планувано да заработи, за да може да се усети пълния капацитет от проекта. Въпреки това, към момента събирам много добра обратна връзка.

Какво всъщност включват дигиталните бизнес решения – за какво служат и как помагат на бизнеса?

Решенията за бизнеса на A1 обхващат разнообразни дейности от всички сфери. Ще дам няколко примера.

A1 е стратегически партньор и интегратор на платформите на SAP в България. Така с помощта на моите колеги голям брой компании вече отчитат позитивите от дигитализирано управление на процесите в производството и продажбите, 24/7 достъп до аналитични инструменти и подобрен документооборот. Специалистите от A1 прилагат индивидуален подход, като така всеки клиент получава решение, което е уникално съобразено с нуждите на бизнеса му – и то без огромни инвестиции в инфраструктура, тъй като се прилага модела на софтуера като услуга (SaaS) с помощта на облака на A1.

Споменах инфраструктурата по-горе – по отношение на нея A1 може да предложи редица решения според изискванията на бизнеса. Виртуалният сървър A1 Smart Server е разработен и оптимизиран специално за ключови бизнес приложения като фирмена електронна поща, сигурно съхранение на файлове или инсталиране на CRM, ERP или други приложения. Нуждите на компаниите от присъствие в глобалната мрежа посрещаме с редица споделени и премиум MVPS хостинг решения, които гарантират надеждност, лекота на работа и качествена поддържка от нашите специалисти. Те се грижат и за нашия център за данни, който е най-доброто като свързаност и безопасност решение за инфраструктурата на всеки отговорен бизнес.

Киберсигурността е област, на която фирмите трябва да обръщат много сериозно внимание. A1 може да предложи пълен набор от решения в тази посока. Интелигентната виртуална частна мрежа, която създаваме чрез Managed SD WAN, свързва с криптирана връзка отдалечени офиси и звена на организацията. Next Generation Firewall защитава мрежовата инфраструктура и засича уязвимости в софтуерните продукти. Endpoint Protection защитава от вируси и зловреден софтуер както сървъри и виртуални машини, така и крайни клиентски устройства като лаптопи и компютри. С помощта на изкуствен интелект A1 Web Application Firewall предпазва сайтове и уеб приложения от зловреден трафик. A1 Cyber Backup гарантира интегритета на критичната фирмена информация с възможност за бързо и надеждно възстановяване на компрометираните при евентуален инцидент данни.

A1 предлага и множество решения в сферата на "Интернет на нещата" (IoT) – по линия на управлението на разходите за ток, вода и газ, използването на ресурси в земеделието, автопарка и други.

Част от всички тези продукти можете да видите в действие и в МБАЛ Силистра.

За големи компании ли са ICT услугите на А1 или имате решения и за средни и малки фирми?

ICT услугите са за всеки бизнес. Нашето портфолио от услуги обхваща повече от 90 услуги. За всеки има по нещо. Отново давам пример – A1 предоставя сигурност и за физическите активи на бизнеса чрез продукта A1 Video Security. Той обединява в себе си висококачествен хардуер и удобна софтуерна платформа, която се предоставя на клиента като услуга.

На кой бизнес не му е необходимо видеонаблюдение – особено ако то не е обвързано със закупуване, конфигуриране и поддръжка на скъпи и сложни решения?

Има ли интерес сред фирмите в Силистра и региона да се възползват от предимствата на дигиталните технологии?

Животът и в частност бизнесът върви към дигитална среда. COVID пандемията ни доказа, че не можеш да работиш от дома, ако нямаш стабилна интернет връзка.

Много от големите бизнеси в Силистра се довериха в този момент на А1 като сигурен доставчик и предпочетоха интернет през мобилната мрежа, защото това не ги ограничава с територия на работа. Всеки сам решаваше къде и как да работи.

Нашият регион е предимно земеделски. Мислите ли, че в селското стопанство също има място за дигитални улеснения?

Разбира се! Ние имаме продукт, който предлагаме именно за тези клиенти. Решението на A1 за интелигентно земеделие подпомага агросектора в три основни направления. На първо място, системата предоставя коректни и надеждни актуални и прогнозни данни за температура, атмосферна влажност, скорост на вятъра и валежи. Правилното планиране на напояването спестява време, разходи и най-вече вода – все пак в региона плащаме за нея една от най-високите цени в България. Интелигентното земеделие подпомага и планирането на ресурсите и обработките, като така се постигат максимални добиви с възможно най-малко препарати. Осъществява се постоянен контрол върху качеството на културите и техният добив.

Facebook коментари