Събота, 02 Декември 2023 г.

Силистренски ученик развя българското знаме на Европейското младежко научно изложение

В края на месец юли в румънския град Сучава се проведе Европейско младежко научно изложение EXPO- Science Europe 22, съобщиха от община Силистра.

По време на изложението млади хора не само от Европа, а от Корея, Мексико, Непал и др. представиха свои проекти с висока научна стойност в различни сфери.

Честта да представи България на този престижен форум имаше възпитаникът на ОДК Силистра Мохаммад – Мурад Рашад Халвани, благодарение на отличното си представяне на Националния конкурс "Млади таланти", проведен през месец април в град София.

По време на изложението на специален щанд Мурад имаше възможността да презентира свои тригодишни проучвания на биоразнообразието и в частност на зоопланктона в езерото Сребърна и блатото Малък Преславец.Изложението няма състезателен характер, а идеята му е да мотивира младите хора да се занимават с научни изследвания. Всички участници са отличени с почетни грамоти и медали.

Програмата на изложението е включвала различни занимания за младите хора - среща със специалисти от ЦЕРН, посещения на Астрономическа обсерватория и културно-исторически забележителности в града и региона. За участниците са организирани образователни игри с различна насоченост – дебати "да говорим за наука", игра "Открий съкровището", която отборът на Мурад е спечелил и др. Домакин на изложението е Университетът "Щефан чел Маре", като младите хора са се запознали с лабораториите и специализираните кабинети оборудвани с изключително модерна и съвременна техника и апаратура.

В началото на месец септември Мурад е поканен да представи друг свой научен проект на Международен конгрес на Карпато – Балканската геоложка асоциация.

Facebook коментари