Понеделник, 02 Октомври 2023 г.

Казахстанска медия с репортаж за силистренски ловец на трюфели

Хиляди търсачи на трюфели търсят гъби из българските гори с кучетата си, за да продадат този скъп продукт на пазарите в Западна Европа.

Пресни черни трюфели, току що добити в българската гора излъчват същият вкус като от известните трюфели от северна Италия.

По данни на българското правителство за 2020 г. България е най-големият производител на диви горски трюфели в света. Тези гъби са източник на доходи за повече от 20 хиляди души.

За българските трюфели в чужбина се знае малко. В самата България обаче много местни жители никога не са чували за нерегламентираната индустрия, която процъфтява в горите на страната. Едва един процент от добитите в България трюфели се продават на вътрешния пазар, а основната част се изпраща за Западна Европа.

Силистренецът Ивайло Пенев позволил на фоторепортера на казахстанското поделение на Радио Свободна Европа "Азатик" да се включи в сутрешния му лов, близо до Силистра.

Ивайло отива в гората с двете си кучета Диабло и Дино. Той обяснява къде да се търсят гъбите, как се правят перфектни трюфели и на каква цена се продават.

Пенев казва, че около 50-60 процента от черните трюфели достигат до световния пазар от Балканите, главно от огрените от слънцето райони на България, Хърватия и Сърбия.

"Италианците продават нашите трюфели и ги представят като италиански", казва той.

Не е възможно да се проверят данните, включително публикуваните от българското правителство, но се знае, че в Италия има черен пазар за трюфели.

Балканските трюфели понякога се представят за гъби от Пиемонт, регион в Северна Италия, където цените на деликатеса са много високи. През 2021 г. някои сортове италиански трюфели се продаваха за почти 10 300 долара за килограм.

"В добрия сезон трюфелите могат да бъдат намерени почти навсякъде", казва той. Гъби има дори в градските паркове. Но по време на сухи периоди, като това лято, ловците трябва да знаят къде точно да търсят.

Кучетата са ключът към успешния лов. Те са в състояние да надушат пикантни гъби и да ги доставят на собственика си живи и здрави. Пенев предпочита италианската порода Lagotto Romagnolo. Кучетата от тази порода се характеризират като "издръжливи, с отличен нюх, способни да копаят трюфели". Свинете също се използват за лов, но тези животни са по-трудни за контрол, те могат да ядат гъби.

Пенев използва специален инструмент, за да изкопава трюфели и да подрязва корените на дърветата с минимални щети за околната среда.

Диабло и Дино тичат през гората, душат, а след това от време на време заравят носа си в земята и копаят.

Трюфелите растат на няколко сантиметра под земята сред корените на някои растения, включително глог. У нас гъбите растат само на варовити почви, казва Пенев.

Големите трюфели се ценят в ресторантьорството. След като бъдат почистени от мръсотия и кучешка слюнка, те се използват в гарнитури. Сервитьор в бели ръкавици ги реже в чиния. Малки или повредени трюфели се добавят към храната, за да придадат вкус на супи и други ястия.

Пенев проверява качеството на гъбата, като я помирише - добрите трюфели имат прекрасен плодов аромат. Миризмата е изключително устойчива. Един трюфел може да изпълни с аромата си цяла стая за няколко минути.

Зрелите трюфели имат гумената текстура на плажна топка. Моделът отвътре наподобява лабиринт.

"Трюфели има в цяла Европа, но няма да намерите същия вкус като тук", казва Пенев. - Заради слънцето е. Само на Балканите има такова слънце."

У нас ловецът на трюфели печели около 103 долара за килограм от тези черни гъби. През есента ловът се засилва, тъй като започва сезонът на белия трюфел. Белите трюфели се считат за най-добрите сред ядливите гъби. У нас миналата година първокласните бели трюфели се продаваха за 7300 долара за килограм.

"Има хора, които работят през целия сезон и могат да получат до 50 килограма трюфели, но трябва да работят нон-стоп, дори през нощта", казва Пенев и добавя, че високите цени са довели до ожесточени спорове. над територия.

В някои части на България местни ловци са поставили камери в горите, за да виждат непознати.

"Могат да спукват гумите ви, да строшат прозорците ви, да отровят кучетата ви… Няма много такива ловци, но ги има", казва той.

В съседна Сърбия двама ловци на трюфели бяха застреляни през декември 2020 г. заради спор за място за събиране.

Пазарът на трюфели в България е малък, но кулинарният свят започва да забелязва "тракийските" трюфели.

Този магазин за трюфели отвори врати в центъра на София преди половин година. Магазинерът Теодор казва, че интересът към местните трюфели нараства, но търсенето остава ниско по икономически причини.

"България е най-бедната страна в Европа, а този продукт, както виждате, е доста скъп", казва той.

Но все повече туристи идват в балканската страна, за да опитат както черни, така и бели трюфели.

Пенев казва, че каквото и да се случи на пазара на трюфели в България, той ще продължи да се наслаждава както на разходките сред природата с кучетата си, така и на изкарването на пари от лов.

"Няма да стана милионер", казва той. "Но това е прекрасен начин на живот."

Facebook коментари