Петък, 01 Декември 2023 г.

Освен в Румъния и в България ще кацнат американски "Крещящи орли"

Части на американската 101-ва въздушно-десантна дивизия на САЩ вече пристигнаха във военната база "Михал Когълничану", на 30 километра северно от Констанца и само 100 километра от Силистра, както информирахме по-рано в КВОРУМ.

От туит в профила на US Mission to NATO става ясно, че след 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като Screaming Eagles (Крещящи орли), се завръща в Европа.

Близо 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, за да защитават източния фланг на НАТО, да успокоят нашите съюзници и да възпират нашите противници, се посочва още в съобщението на мисията.

101-ва въздушнодесантна дивизия е лека пехотна част на армията на Съединените щати, която е специализирана във въздушно щурмови операции. Може да планира, координира и изпълнява множество операции за въздушно нападение с размер на батальон, за да завземе терен зад вражеската армия.

Седалището на дивизията, която наброява около 20 000 души, е във Форт Кембъл, Кентъки. Носи прозвището "върхът на копието", дадено й от министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс по времето на президентите Буш-младши и Барак Обама. Тя е в основата на щатските операции в Ирак и Афганистан, както и в Сирия. Бившият началник щаб ген. Едуард К. Майер я определя като най-мощната и тактически мобилна от дивизиите на американската армия.

Тя става особено известна, като по време на Втората световна война осъществява десанта в Нормандия през юни 1944 г.

Facebook коментари