Понеделник, 26 Септември 2022 г.

В Дулово възрастни хора ще обучават деца на философията на нулевите отпадъци

Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров – 1895" в Дулово е получило одобрение за проекта си "ECO-номията на баба" в конкурса на фонд "Нашите родители" на фондация BCause. Това съобщиха от читалището.

Проектът е насочен към възрастни хора, които са отдалечени от децата и внуците си. Предвижда се те да общуват с младежи, като основната задача е чрез редица творчески работилници и дейности хората от третата възраст да покажат как съвсем интуитивно следват философията на нулеви отпадъци и по този начин опазват околната среда. Децата и младежите пък ще изготвят наръчник "ЕСО-номията на баба", където ще опишат наученото.

Те ще запознаят възрастните хора с платформи, софтуер и приложения, които ползват. Финансирането е на стойност 1850 лв.

Проектът е сред общо седем малки проекта, насочени към подобряване на здравето и качеството на живот на възрастните хора в различни населени места в България. Средствата са набрани през 2021 г. от корпоративни и индивидуални дарители, за които осмислянето на старините на възрастните хора, особено в малките населени места, и възможността те да живеят достоен, пълноценен и изпълнен с позитивни емоции живот е лична кауза.

Конкурсът традиционно подкрепя малки проекти, които се осъществяват през летния сезон от граждански организации, които работят с хора от третата възраст за доставянето на хуманитарна и помощ в домакинството, осигуряване на медицински прегледи; социализация и разнообразие на ежедневието.

Facebook коментари