Понеделник, 03 Октомври 2022 г.

Златина Станева участва в IX-та Национална Конференция "Достъп на младите хора до култура - Ролята на младежките състави"

Бургас е домакин на IX-та Национална конференцията, посветена на Международния ден на младежта – 12 август, която се провежда на 12 и 13 август в Експо център "Флора". Събитието е част от комуникационната кампанията на Европейската фестивална асоциация #НевъзможноБезМладежта в рамките на Европейската година на младежта - #ImpossibleWithoutYouth/ #ImpossibleWithoutYou.

Участници в конференцията са представители на държавна и общинска администрация, неправителствени организации, образователни и културни институции, изследователи и бизнес от различни населени места в България.

Директорката на Драматично-куклен театър в Силистра Златина Станева участва във форума.

Националната кампания "Достъп на младите хора до култура" стартира през 2013 г. с приемането на Декларация за достъп на младите хора до култура от БАРОК и Българската асоциация на младежките работници. Днес към Декларацията са се присъединили Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, над 80 общини, Национален младежки форум, Граждански институт, институции и граждански организации.

Основна цел на инициативата е да насърчи национално отговорен диалог между всички в областта на културата за създаване на благоприятна, мотивираща и подкрепяща среда за приобщаването на младите хора към култура в България.

В профила си във Фейсбук Станева е споделила практиките, които са я впечатлили най-много:

"1. С решение на Общински съвет Пазарджик, Община Пазарджик освобождава от такса Сметосъбиране и сметоизвозване родителите, чиито деца се занимават с изкуство и в рамките на годината са участвали в различни национални и международни конкурси.
2. В ОУ в с. Мирково, /гр. Златица/ , всички ученици се учат да свирят на пиано и в момента в училището няма дете, което да не може да свири на пиано. Тази практика представи преподавателката по музика, г-жа Цачева, която със своя ентусиазъм и професионализъм успява да зарази всички ученици, да осигури изключително приятен кабинет, който е оборудван с клавирни инструменти, дарени от Нидерландия. Участниците в конференцията бяхме впечатлени от колективното свирене на пиано, показано в специална презентация.
3. Използване на театралното изкуство като механизъм за усвояване и развитие на езиковите умения и компетентности в часовете по английски език в ОУ в град Пловдив. Декорите и куклите са изработени от децата с помощта на Държавен куклен театър Пловдив и Гимназията за сценични кадри."

Facebook коментари