Понеделник, 03 Октомври 2022 г.

Силистренска писателка и учителка гостува в "Нощен Хоризонт" на БНР

Премигват срещу слънцето рибарите
и рибките им до една изглеждат златни,
чертае залезът пътека за лодкарите
и чайките крещят пак непонятно...


Така започва "В позлатата на залеза" от Кина Маринова.

След полунощ на 9 август силистренката гостува в предаването на "Нощен Хоризонт" на БНР, където с водещата говориха за стихотворенията й, които излъчват зряла женственост и мека тъга, а са и дискретни откровения за любовта, самотата, страданието, копнежите. За изкушените от поезията.

Кина Маринова и родена на 01.07.1964 г. в с. Белица, обл. Силистра, в семейство на учители. Поема по техния път, като първо завършва руска филология и български език и литература, а след това – и английски език. Живее и работи в град Силистра, като учител и по трите си специалности.
Започва да пише стихове през 2016 г. Още същата година е забелязана и поканена за член на КБП. Има участия в множество алманаси на съвременната българска и балканска поезия. Превеждана е на сръбски и македонски. Печелила е награди от национални поетични конкурси. По стиховете ù са създадени множество клипове.

Автор на книгите "Родени в тишина", изд."Фабер, 2018 г. и "Високо", изд. "Фабер", 2019 г. - всяка с по 155 стихотворения. Представяни са в много градове на страната, включително в Националната библиотека, в телевизионни и радиопредавания.

Facebook коментари