Понеделник, 05 Юни 2023 г.

Кризата удари и фирмите за селскостопанска авиация

С промените в Закона за акциза и данъчните складове, горивото за селскостопанските самолети у нас вече се облага с акциз. От Асоциацията на собствениците на леки въздухоплавателни средства прогнозират фалити сред 25-те фирми в страната, ако новата финансова тежест не бъде премахната. Стоян Георгиев е в бранша вече 30 години. Собственик е на фирма за авиационни услуги. На прага на новата кампания, когато посевите трябва да се обработват срещу плевели и неприятели, авиофирмите не знаят откъде ще намерят средства да зареждат почти два пъти по-скъпо гориво.
Стоян Георгиев - председател на Асоциацията на собствениците на леки въздухоплавателни средства: "Няма ясна нотификация какво ще се случи - дали ще бъде възстановен акцизът или не. Ние не можем да кажем някаква конкретна цена на нашите клиенти. Ако дадем по-ниска цена и се наложи да платим акциза на бензина, ние сме обречени да фалираме."
При определяне на цената на авиоуслугите основен фактор е горивото. А акцизът е 35-40% от стойността на бензина. Според хората от бранша, в нито една европейска страна горивото за селскостопанската авиация не се облага с акциз. У нас обаче той е на път да я приземи завинаги.
Анелия Петрова
Александър Леви
информация: БНТ-Север

Facebook коментари