Събота, 25 Май 2024 г.

Има ли опасност за АЕЦ "Козлодуй" заради ниското нивото на Дунав?

Нивото на река Дунав започнаха притеснително да спада и изникна въпросът дали това не е опасно за АЕЦ "Козлодуй", която използва вода от реката за охлаждане. В предаването "Тази сутрин" експертът по безопасност на атомни централи проф. Георги Касчиев обясни как се случва този процес.

Доставката на вода за централата се осигурява чрез мощна помпена станция – с 34 помпи, които осигуряват работата и на шестте реактора.

"Бреговата помпена станция е изчислена така че да могат помпите да загребват вода, включително и при случаи, които на р. Дунав падне под исторически най-ниското си ниво. Това се е случило през 2003 г. Сега ще продължи тази тенденция на постепенно снижаване, но няма да се стигне до никакви проблеми", разясни професорът.

По думите ме няма опасност АЕЦ "Козлодуй" да остане и без гориво, ако Русия спре да доставя гориво за реакторите ни.

"Централата има огромен запас от гориво. За 5. блок има гориво за още едно презареждане, тоест догодина като се презареди ще стигне до 2004 г. 6. блок има гориво за още 5 презареждания и ако от никъде не можем да намерим гориво, може да се използва този запас и за 5. блок", уточни Касчиев.

В бъдеще пък може да купуваме гориво от американската "Уестингхаус" и от френската "Фраматом", допълни експертът.

Facebook коментари