Сряда, 14 Април 2021 г.

Холандци обучаваха местни животновъди как да отговарят на европейските стандарти

Според Герард Креберс- началник отдел в Млечния борд на Кралство Нидерландия - млечният сектор в България се подобрява
Според Герард Креберс- началник отдел в Млечния борд на Кралство Нидерландия, който бе лектор на проведения в Силистра семинар на тема "Преструктуриране на млечния сектор и администриране на млечните квоти на национално ниво", млечният сектор в България се подобрява, но до края на годината предстои още работа, за да може всички ферми да станат първа категория и да произвеждат качествено мляко.
"Българското правителство, според мен,е направило правилните стъпки с финансово подпомагане в сектора", заяви Креберс.
Петдесет процента от добиваното краве мляко в България е от фермите от първа група, каза Румен Андреев – главен експерт от дирекция "Животновъдство" в отдел "Млечни квоти и национален резерв" на Министерството на земеделието и храните.
Той припомни, че българските фермери имат още време – до 31 декември тази година , за да постигнат европейските изисквания за качество на млякото. Срокът е удължен след преговори с Европейската комисия.
За да преструктурират фермите си в първа категория, фермерите могат да кандидатстват по мярка 121 «Модернизиране на земеделските стопанства» от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. Максималната стойност на един проект може да достигне до 1 милион и 500 хиляди евро, каза Андреев. Първият период за подаване на заявления е приключил, а вторият е през месец юни. За първоначален капитал имат възможност да теглят нисколихвен кредит чрез фонд "Земеделие".
Проведеният днес семинар е част от двустранната работна програма за сътрудничество между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието, околната среда и качеството на храните на Кралство Нидерландия.

Facebook коментари