Събота, 17 Април 2021 г.

Родолюбиви българи по стъпките на Ботев в Румъния

Информация община Силистра

Въпреки кризата и тази година група от родолюбиви силистренци ще посетят светлите за всеки българин места в Румъния, свързани с освободителното движение, съобщи секретарят на Регионалната комисия (РК) на Националния дарителски фонд (НДФ) "13 века България" Цветана Цанова, която е и председател на Общинския комитет "Васил Левски".
В скромен състав от 7 души е делегацията.
През тази година ще бъдат почетени исторически места от българската история в град Браила. Заедно с Асоциацията на българите там силистренци ще поднесат цветя на мястото, където е учредено Българското книжовно дружество; ще посетят църквата "Възнесение Господне"; ще се поклонят пред паметника на Христо Ботев; и ще оставят стрък цвете на паметната плоча, белязала мястото, където се е намирала кръчмата на Странджата. Вълнуваща среща очаква силистренци в браилската библиотека. Там деца – потомци на българи от Южна Добруджа ще поздравят гостите на български език в Деня на Ботев – 2 юни.
Поклонението по българските места в Румъния се провежда повече от 20 години и традиционно се организира от РК на НДФ "13 века България" и община Силистра.

Facebook коментари