Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

На 26 август в силистренското село Ветрен ще посрещнат с рибена и бобена чорба 65-ата регата ТИД

На 26 август в силистренското село Ветрен ще посрещнат кервана от лодки на 65-та регата ТИД (Tour International Danubien - TID), сочи графикът на провеждането на големия гребен тур по Дунав. По традиция местните жители ще очакват туристите с два казана от по сто килограма рибена и бобена чорба, съобщава БТА. Посрещането във Ветрен вече е в историята на регатата и уморените в края й гребци разказват легенди за вкусните добруджански гозби.

Регатата ще приключи на 27 август при Силистра.

Тази година ще се включат над 200 водни туристи. Голяма част от тях ще стартират от българския участък, който започва на 13 август от Ново село, заяви Стилиян Бонев, ръководител на туристическото плаване за България. Вече тече подготовката по посрещането и настаняването на участниците.

Туристическият поход по най-голямата европейска река тази година започна на 25 юни в германския град Инголщад и ще премине през всички държави по течението на реката.

Международната гребна регата ТИД е най-голямата в света туристическа гребна регата. Всяка година стартът й е в края на юни от град Инглощад, Германия. Преминава за 74 дни през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния, и е с дължина 2516 км. Тази година България ще бъде домакин на последния етап на регатата в участъка Ново Село - Видин - Силистра.

Пътуването служи за насърчаване на международното разбирателство, опознаване между културите и хората.

Facebook коментари