Неделя, 26 Май 2024 г.

Достойно представяне на област Силистра в 12-ия Национален събор на народното творчество - Копривщица 2022

В местността "Войводенец" край град Копривщица – непреходната възрожденска архитектурна емблема на България, в периода 5-7 август 2022 бе проведен 12-ият Национален събор на народното творчество. В късния следобед в програмата на втория му ден на сцена №4 близо тричасов спектакъл представиха самодейци от 5 читалища и от един клуб от три общини от област Силистра– Силистра (Бабук и Смилец), Дулово (Межден, Грънчарово и СНЦ "Ритмика") и Алфатар.

Областният управител на област Силистра Николай Неделчев в предварителен план поздрави добруджанци за участието им в събора, пожелавайки им достойно представяне в духа на съхранените по места традиции, които вече бяха показани на Регионален преглед, проведен на 11 юни т.г. с организацията на Областна администрация Силистра. За достойното си представяне всички те заслужиха и общ поздравителен адрес от представителя на държавната власт за област Силистра. Част от събора стана рекламен щанд на община Силистра, както до него и друг – на село Смилец, представил непознатия за страната добруджански еликсир, наричан динен маджун, с цел покана за присъствие и участие в предстоящия тематичен празник в селото, насрочен за 28 август.

Жури от учени от БАН, включващо преподавателя в Софийския университет проф. дн Венцислав Димов (Институт за изследване на изкуствата), гл. ас. д-р Лина Гергова и гл. ас. д-р Галина Луканова (и двете от Институт по етнология и фолклористика), оцениха 6 обичая– коледуване и лазаруване (НЧ "Дочо Михайлов" – Бабук), белене на платно (НЧ "Йордан Йовков" – град Алфатар), плетянка/седянка (НЧ "Отец Паисий" – Межден), "направа на динен мед/маджун" (НЧ "Светлина" – Смилец) и ритуала "викане на къща" (Клуб "Ритмика").

Отделно дадоха оценка на изпълнители на песни от Силистренския край както колективни (мъжка вокална група и женско трио от Бабук, две женски вокални групи от Смилец и една от Грънчарово – НЧ "Христо Ботев"), така и на солисти (Никол Николаева и Стела Тодорова – "Ритмика", Росанка Стоянова и Христо Въндев – Бабук, Димитър Пехливански, Иванка Титева, Елена Савова и Кольо Стоянов – Алфатар, Магдалена Спиридонова – Межден).

На участниците в различните категории са раздадени множество медали във вид на значки според усещането на журито за изява, отговаряща на представата за изворно творчество, както и на база впечатление от проявеното майсторство при пресъздаване на обичаите и на народните песни.

Съборът приключи с кръгла маса, на която са направени изводи и съответни коментари за видяното на всички сцени. Темата бе "Тенденции, проблеми и политики, свързани с 12-ото издание на Националния събор на народното творчество". Тази година той премина под мотото "България пее в Копривщица". Проявата е част от Регистър на добри практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО (вписването му стана през 2016 г.). Направен е извод колко полезно е да се работи за развитие на събора като добра световна практика с поддържане на различни активности, свързани с него.

Министерство на културата, община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН са организатори на Събора, чието първо издание е от 1965 г. Според проф. Димов, негов прощъпулник на практика са подобни прояви в Граматиково и Тервел пет години по-рано – инициативи на специалисти в областта на фолклора, както и на тогавашното ръководство на Българското национално радио.

Facebook коментари