Петък, 30 Септември 2022 г.

Ясно е колко пари ще вземат членовете на СИК и РИК в Силистренско за изборите на 2 октомври

Централната избирателна комисия определи възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК за насрочените от президента парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. За подготовка и произвеждане на предсрочните парламентарни избори в райони с до 400 секции, както е в област Силистра, членовете на РИК ще получават следното възнаграждение: председател- 1150 лв.; зам.-председател– 1090 лв.; секретар – 1090 лв.; член – 1030 лева, става известно от решението на ЦИК за определяне на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и специалистите към РИК.

ЦИК реши още членовете на СИК/ПСИК да получат еднократно възнаграждение за произвеждането на предсрочните парламентарни избори както следва: председател – 115 лв.; зам.-председател – 100 лв., секретар – 100 лв., и член – 85 лева.

За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване ще бъде изплатено допълнително възнаграждение в размер на 15 лв. на всеки участвал.

За подпомагане на дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва: специалист – експерт към РИК – 850 лв. месечно; специалист – технически сътрудник към РИК – 640 лв. месечно.

Членовете на РИК ще получават месечно възнаграждение от 13 август 2022 г. до 14 дни от произвеждането на изборите – 16 октомври 2022 г., пише още в решението на ЦИК.

Консултациите при областния управител провели се на 6 август за състава на РИК в Силистра не доведоха до съгласие на партиите за разпределение на ръководните длъжности в комисията.

Така представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 47-ото Народно събрание оставиха това решение на ЦИК.

Facebook коментари