Петък, 01 Декември 2023 г.

Повдигнаха обвинение на турчина, шофьорал катастрофиралия румънски автобус

"Един от основните акценти в раследването беше да изясним кой именно от двамата шофьори е шофирал. Този въпрос е изчистен, изяснен по несъмнен начин и към настоящия момент шофьорът, който е шофирал автобуса и е предизвикал катастрофата, е привлечен като обвиняем. При това положение говорим не за какви са причините, а за за човешка грешка". Това каза от от пловдивското село Рогош заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов по повод задържания шофьор за катастрофата на пътя Велико Търново-Русе, съобщиха от Новините на Нова. Тежкият инцидент взе 4 жертви в събота - двама мъже и две жени.

По-рано в неделя на брифинг в Окръжна прокуратура Велико Търново бе обявено, че е повдигнато обвинение на шофьора на катастрофиралия румънски автобус.

Шофьорът, който го е управлявал, е турски гражданин. Привлечен е по обвинения за нарушение на Закона за движение по пътищата, че не е контролирал МПС-то, което управлява и за превишена скорост.

"Предвид, че е той чужд гражданин има вероятност да се укрие, затова ще поискаме от съда мярка "задържане под стража", поясни прокурор Илиян Благоев.

Той отказа да коментира какви доказателства има прокуратурата срещу шофьора, който е турски гражданин, защото те "са следствена тайна".

"На този етап не се проверява състоянието на пътната настилка", каза следователят от НСлС Бранимира Вергова. Тя отрече то да е причина за произшествието.

Вторият шофьор, който също беше задържан за 24 часа, е освободен. Няма данни за повдигане на обвинение и на шофьора на паркирания извън пътното платно лек автомобил, заявиха разследващите.

От брифинга на прокуратурата стана ясно още, че петимата румънски граждани, за които съседната държава изпрати медицински хеликоптери, за да ги транспортира в Румъния не са разпитани.

Facebook коментари