Вторник, 28 Май 2024 г.

Златина Станева: За 12 години, под моето ръководство са реализирани 57 спектакъла, 44 от които куклени

Изминаха 12 години от както съм начело на Драматично-куклен театър-Силистра. Период, който е абсолютно достатъчен, за да си направи човек равносметка, до колко върви в правилната посока по отношение на развитието на театралната институция в град, като нашия, в който театралната дейност датира от 150 години. Това каза за Общинско радио-Силистра Златина Станева, директор на Драматично-куклен театър-Силистра.

"За мен това беше много голяма провокация, да поема през месец август 2010г. постът директор на Драматично-куклен театър-Силистра. Тогава структурата беше само куклена и няколко години по-късно отново беше възобновен статута на Драматично-куклен театър. Стажът ми като директор започна с един доста неприятнен момент, едно постановление, което раздели Драматично-куклен театър "Сава Доброплодни", град Силистра на драматичен и на куклен. Вместо да мисля за репертоарна и игрална дейност, наложи се месеци наред да мислим за разделяне на имущество, за делене на творчески и административен състав. Този период отмина безпрепятствено", допълни Станева.

По думите на Станева, успяла е да организира изграждането на почти нов театър.

"За щастие преживяхме три години след това, възобновяването на статута на Драматично-куклен театър. Отново бях изправена пред предизвикателството да управлявам реализирането и на драматични спектакли. До този момент с гордост мога да заявя, че за 12 години, под моето ръководство са реализирани 57 спектакъла, 44, от които куклени. За този период, също под мое ръководство, театърът е имал удоволствието да представи своите продукти на 25 международни фестивала. Фестивали, които са и на национално, и на международно ниво", уточни Станева.

"Изключително съм благодарна и на публиката, която оценява нашите усилия. Благодаря и на екипът на театъра, ние сме може би най-малкия Драматично-куклен театър. В нашият състав има само девет актьора, които поддържат всичките тези 57 заглавия", каза Станева.

По думите й определя театърът, като сравнително богат опит. Може би не като дългосрочност, колкото като събития, които са се натрупали в границите и в рамките на тези 12 години. Първо разделяне на културен институт, възобновяване, пандемията, която последните години, преобръща представите за управление, развитие и въобще дейност на театъра.
"Справяме се и с този проблем. Трудно е, чисто емоционално, надявам се, че моята директорска автобиография ще запише и този момент, като част от историята. Театърът в Силистра е с трайни традиции, гледала съм да пазя подбора на репертоара с изискванията на публиката. Заложих в куклен план на класическата драматургия, и сега се оказва, че това са заглавията, които са най-високо посетени, с най-много представления, с най-много търсения и харесвания", сподели Станева.

"Заглавия като "Червената шапчица", "Маша и Мечокът", "Дядовата ръкавичка", "Житената питка", "Хензел и Гретел", "Палечка", "Снежанка и седемте джуджета" и много други. Този свой опит, който доказа преимуществото си още в първите години на моето управление, приложих и след като ни беше вече върнат статута на Драматично-куклен театър, т.е получихме правото да реализираме и драматични постановки. Ефектът е същият. Класическите ззаглавия са номер едно. Това са "Свекърва", "Вражалец", "бай Ганьо", "Зевзеци", "В старо село накрай света". През всичките тези години посягаме и към балканската и западно-европейската драматургия, но и българската класика си остава в сърцето и душите на българите. Ще продължаваме в тази посока", каза в заключение Златина Станева.

Facebook коментари