Сряда, 29 Май 2024 г.

Пет силистренски читалища и един клуб участват в Националния събор в Копривщица

На 6 август от 15 до 17,30 ч. е програмата на област Силистра в 12-ото издание на Национален събор на народното творчество в Копривщица, което започна днес на няколко сцени в местност над града.

Добруджанци от Силистренския край ще покажат няколко обичая - за Коледа и Лазара, белене на платно, белянка, викане на къща и направа на маджун от дини. Отделно - характерни за района песни. Участва читалища от три общини - Силистра (Смилец и Бабук), Алфатар, Дулово (Межден и Грънчарово), както и клуб "Ритмика" - Дулово.

В дните на събора община Силистра участва с щанд, представящ културно- историческото наследство, даровете на земеделския ни труд, резултата от приготвянето на динен маджун в с. Смилец.

Националният събор в Копривщица е едно от най - значимите събития за представяне и популяризиране на български традиции, обичаи и фолклор. От 2016 г. Съборът е вписан в световния регистър на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО към ООН. Провежда се от 1965 г. на всеки 5 години, но настоящото издание е отложеното от преди 2 години

По информация на община Силистра и Йордан Георгиев

Facebook коментари