Понеделник, 05 Юни 2023 г.

ТИД 2022 акостира на 27 август в Силистра

Най-голямата туристическа дунавска регата ТИД 2022 след борени дни ще навлезе в българския участък на реката, каза за БТА Стилиян Бонев, ръководител на туристическото плаване за България.

Българският етап на ТИД 2022 по река Дунав ще стартира на 13 август от километър 833 при Ново село. С туристически лодки участниците ще трябва да изминат разстоянието от 504 километра по вода от Ново село и участниците да акостират на 27 август в Силистра. До момента за участие в българския етап на регатата са се записали над 200 души от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, допълни Бонев. Той уточни, че повече от половината водни туристи гребат по река Дунав от старта на регатата, който е даден на 25 юни в Инголщад, Германия. По предварителна информация до началото на регатата в българския участък на река Дунав се очаква броят на участниците да се увеличава, допълни българският ръководител на ТИД.

Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата. Всяка година стартът й е в края на юни от при град Инглощад, Германия. Преминава за 74 дни през - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния и е с дължина 2 516 км. Тази година за 65-ти пореден път България ще бъде домакин на последния етап на регатата в участъка Ново Село - Видин - Силистра.

Големият дунавски воден поход представлява два месеца и половина пътешествие от типа "човек, лодка и багаж", което преминава през всичките десет държави, разположена по поречието на Дунав. Това е най- дългата гребна регата с кану или каяк в света и се организира от 1956 г. По сегашният маршрут се провежда от 1968 г., като началото винаги е в края на юни от Инголщат, Германия и финишира в Румъния, в делтата на Дунав, в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге), където реката се влива в Черно море. През тази година регатата ще завърши в град Силистра поради съображения за сигурност на участниците и трасето в Румъния остава затворено, уточни Стилиян Бонев.

Facebook коментари