Неделя, 07 Август 2022 г.

НАТО разполага 750 италиански военни на 160 км от Силистра

От пристанището на град Бари, започна дислокацията на италианския военен контингент за България. Това съобщиха от министерството на отбраната на Италия. Контингентът ще бъде използван за укрепване бдителността на Източния фланг на НАТО.

Италианският контингент за България е част от бойната група "Засилена дейност по бдителност", която се отнася до мерките за сигурност на източноевропейския фланг на НАТО. Включва 82-ри пехотен полк "Торино" от бригада "Пинероло" на сухопътните войски. На пристанището в Бари бяха натоварени 55 контейнера, 49 тактико-логистични превозни средства и материали.

Те ще са на разположение на италианските военни общо 750 души мъже и жени в изпълнение на мисията им разрешена от италианските политически власти под егидата на НАТО. Те ще бъдат разположени на полигон "Ново село" и на съоръженията в него, който се намира на 160 км. от Силистра.

Разполагането на части от италианската армия за първи път на българска територия стана в резултат на комплексна дейност по изготвяне на технико-логистично-административни споразумения между съюзниците и България.

С тази мисия, Италия се утвърждава като един от основните участници в укрепването на позицията на НАТО на източния фланг.

Оперативните дейности, свързани с нея в България, ще се провеждат и координират съгласно указанията на Оперативното командване на Съвместните въоръжени сили на Италия.

След поемането на ролята на Рамкова държава на бойната група от Италианската република, България ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите ни ще бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна-домакин. Както отбелязва министърът на отбраната, това ще позволи освободените малко повече от 800 български военнослужещи да поемат други задачи. Смята се, че в този смисъл подкрепата за нас ще бъде, освен осигуряване на способности, освобождаване на ресурс.

Facebook коментари