Неделя, 07 Август 2022 г.

В Силистра подготвят традиционното преплуване на Дунав, ако остане вода в реката до 6 август

Община Силистра и Сдружение с нестопанска цел "Дунавски Клуб" организират традиционната надпревара "Преплуване на река Дунав", съобщиха от общината. Събитието е насрочено за 6 август, от 10:00 часа. Надпреварата по 800-метровата дължина се провежда с прекъсвания от 40-те години на миналия век.

Желаещите да участват могат да се запишат непосредствено преди старта, но задължително трябва да преминат медицински преглед и предварителен инструктаж.

Проявата е масова, чрез нея се отдава почит към реката и няма състезателен характер. Поканени за участие са ентусиасти от всички възрасти. Те ще получат грамоти и награди, а по традиция, която е почти на половин век, ще бъдат отличени най-малкият и най-възрастният, преплували реката.

Междувременно продължава спада нивото на реката в участъка на Силистра. Днес спадът е с нови 3 см. и вече "-34". Нивото на реката е под условната кота "нула".

Като основна причина за ниското ниво на реката се посочва липсата на дъждове в притоците на Дунав. Критичният участък в момента е край Белене.

"Преминават празни самоходни кораби, които са с газене обикновено 1,20. Корабите, които превозват товари, обикновено са на около 2 метра, тъй като при по-малко натоварване явно не е рентабилно", обясни кап. Иван Жеков, директор на "Речен надзор"-Русе.

Прогнозите в дългосрочен план също не са добри.

Facebook коментари