Неделя, 07 Август 2022 г.

Производители в Добруджа: Слънчогледът вече прегаря, добив няма да има, цена - също

На 19 юли на извънредно заседание на Управителния съвет на ОСЗК Силистра беше взето решение членовете на съюза да бъдат в стачна готовност. Причината, безконтролния внос на зърно и маслодайни семена от Украйна.

Беше приета и остра Декларация с изявено несъгласие с този внос.

Освен жито в България влизат и огромни количества украински слънчоглед.

"Можеш ли да допуснеш да те залеят с 300 000 тона слънчоглед и да не предприемеш мерки!? От един месец пред завод "Олива" в Добрич чакат по 100 камиона. Преработвателите като се запасят сега със слънчоглед, кой ще ти купи после", пита риторично производител от Тервелско.

По думите на негови колеги, които са виждали украинския слънчоглед, става дума за некачествена стока. Тя се смесва с българския слънчоглед и се изнася навън. Има опасност след няколко месеца никой да не иска да купува от България и да компрометираме качеството на собствената си реколта.

"Тези, които изкупиха украинския слънчоглед, няма смисъл вече да работят. Направиха стотици милиони, ще има и за правнуците им. Купуваш евтина стока, преработваш я и продаваш навън прескъпо", казва читателят на Агри.БГ.

Той е категоричен, че украинската стока не минава транзит през България, каквато беше целта на ЕС. И докато поляци и румънци ескортират зърното до границата и не купуват от него, то в България такива пречки няма.

"Колеги в Пловдивско и Хасковско споделят, че след десетина дена започват жътвата на слънчоглед. Убеден съм, че в Добруджа комбайните ще влязат да жънат още на 20 август, такова нещо никога не съм виждал. Съвсем скоро ще има готов слънчоглед за жътва, той вече прегаря. Добив от слънчоглед няма да има и цена няма да има", опасява се производителят.

Какво мислят земеделските производители в Силистренско за ситуацията в репортажа на Любомир Добрев.

Facebook коментари