Петък, 19 Април 2024 г.

Надзиратели от Добрич: Ако закрият ареста в Силистра през зимата няма да може да се конвоират задържаните дотам

Служители на главни дирекции "Охрана" (ГДО) и "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) се събраха вчера пред Съдебната палата в Добрич, за да изразят недоволството си от неизпълненото обещание за повишаване на основните им възнаграждения с 300 лева.

"В първа точка от Плана за оптимизация на дейността на двете дирекции, който пуснаха за обсъждане, пишеше "увеличение на основните възнаграждения с 300 лева" и финансовият ресурс беше 30 милиона. В един момент се оказа, че приетият и разписан вече план дойде, а в първа точка "300 лева" ги няма – пише само "увеличение на основните възнаграждения" и финансовият ресурс е 11 милиона. Реалното увеличение е 125 лева", каза Добромир Мавродиев, заместник-председател на синдикалното дружество в региона към "Синдикат Охрана", допълва БТА.

"Ежедневно конвоираме задържани, изпълняваме присъди, принудителни водения. Отиваш, без да имаш право да знаеш, особено за задържаните в ареста, дали са болни, защото информацията е поверителна. Миналата година, точно в пика на пандемията, трябваше да конвоираме двама, които се оказаха с COVID. Вкарахме ги в една кола заедно с трима наши. Единият от тях със сигурност се разболя. Карали сме болни от жълтеница, психично болни…", каза още Мавродиев.

Предложеното закриване на ареста в Силистра допълнително би натоварило служителите на ГДО в Добрич, които ще трябва да конвоират задържаните дотам, смята Мавродиев. "През зимата, когато падне сняг, не виждам как ще става", допълни той.

На 25 юли Министерството на правосъдието представи разбивка на увеличението на месечното възнаграждение на служителите на двете дирекции с 300 лева.

От ведомството посочват, че основната заплата нараства със 125 лева, с 43,75 лева се вдига допълнителното възнаграждение за клас прослужено време, с 4 лева – други допълнителни възнаграждения, обвързани с основната заплата, включително извънреден труд, работа по официални празници обезщетения по Закона за МВР и със 127,55 лева се вдигат разходите за задължителни осигурително вноски от работодател.

Видео: Новините на Нова

Facebook коментари