Неделя, 14 Април 2024 г.

Разкопки, водени от силистренски археолог, стават повод за провеждане на международен форум в Лил

Четирилистната църква (тетраконха) в крепостта Залдапа край с. Абрит, община Крушари, е повод в края на годината френският град Лил да бъде домакин на международен форум, посветен именно на този вид религиозни обекти. За това съобщи доц. Албена Миланова от Софийски университет "Свети Климент Охридски".

Тя и проф. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра са ръководители на археологическите разкопки на късноримския град. По разкопките работят съвместно специалисти от България, Франция, Канада, Албания и Италия.

По думите на проф. Георги Атанасов четирилистната църква няма аналог на север от Стара Планина, а в Южна България има само две подобни – в Перущица и Стара Загора.

Самият професор се похвали в социалната мрежа с последното откритие и коментира: "Както е "казал" Всевишният с небесната импресия "Кръст в Кръг" на Св. Константин Велики - "С това ще Победиш" - поне така свидетелства Евсевий от Кесария! Поредната плоча от олтарната преграда на зебележителната тетраконха".

При тазгодишните проучвания екипът е успял да разкрие централния вход към тетраконхата, който е широк над два метра. Предстои разкриването на притвора и атриума.

Съвършенство на симетрията

Църквата е била покрита с мозаечни пана, каквито се откриват за първи път по тези ширини. "Това е скъп, елитен строеж. Неговият архитект е бил човек със знание и възможности, но успоредно с това и много добър конструктор. Тук имаме съвършенство на симетрията", обясни проф. Атанасов.

Специалистите вече имат и конкретни данни как е изглеждала тетраконхата във височина, благодарение на разкриването на нейния фундамент. "Аз работя вече 42 години в археологията, но такъв фундамент за първи път виждам. Дълбок е около 3,5 метра. Широк е 1,3 метра. Това показва, че тази църква най-вероятно е имала купол. Огромното количество тухли, излизат от нападалите стени, показват, че той не е бил с камъни, а тухлен", допълни още проф. Атанасов. Предстои предположението да бъде потвърдено или отхвърлено от конструктивни изчисления.
Четирилистната църква не е била най-голямата или най-богатата в Залдапа, но е направена "с ужасно много претенция".

Това добави на свой ред доц. Миланова. Специалистите предполагат, че за ѝ са внесени скъпи материали, включително от Константинопол. Други са пригодени на място. А трети – донесени от по-стари римски строежи. "Много е претенциозно. Искали са да имат най-доброто", допълни тя. Според нея храмът е бил впечатляващ и луксозен, но по-малък – вероятно част от по-голям комплекс.

Въз основа на най-ранните материали, които са открити близо до фундамента, изследователите смятат, че тетраконхата е построена в началото на VI век върху друга сграда, която датира от самото начало на IV век, около времето на Константин Велики. Вижда се как са усвоили римското наследство, което са намерили. Това е въпрос не само на прагматизъм, а донякъде и на това да вземеш старото наследство, да си го присвоиш и да покажеш своята победа над него, като го включиш в своята култура, коментира доц. Миланова.

За крепостта Залпада


Залдапа е една от най-големите крепости, построени през IV век от Римската империя малко преди пълния ѝ разпад и след голямата криза към средата на III век. Тя се простира на около 25 хектара и е била замислена като голям продоволствен център, който да побира огромни количества земеделска продукция, допълнителни войски заради близостта до границата и населението от околните селища, разказа доц. Миланова.

Марин Роде от университета в Страсбург и представител на френското Министерство на културата сподели, че тази година са открити амфори, различни видове керамика, стъклена посуда, монети и кости на бели хищни риби и едри преживни животни. Те ще помогнат много лесно да се установи хронологията на отделните фази на обитаване на крепостта.

Видео: ДОБРУДЖА ТВ
Снимка: Facebook

Facebook коментари