Неделя, 07 Август 2022 г.

800 килограма пластмаса за рециклиране са били събрани на паркинга на Kaufland в Силистра

800 килограма пластмаса за рециклиране са събрани на паркинга на Kaufland в Силистра в пролетното издание на "Книги за смет".

С равносметка от събрани близо 12 тона пластмаса приключи пролетното издание на екологичната инициатива "Книги за смет". Тя се организира за десета поредна година, като благодарение на партньорството с Kaufland България, през тази година ще се състои два пъти и ще обхване рекордните за кампанията 15 града.

Първият етап от националното турне на кампанията се състоя през месеците май и юни на паркингите на хипермаркети Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. Според регламента на "Книги за смет" всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране. В пролетния етап на кампанията през тази година са раздадени общо 11 800 книги, а резултатите за събраната пластмаса по градове показват, че първенци по най-много предадена пластмаса са жителите на Варна (2200 кг), следвани от тези на Велико Търново (2100 кг), Русе (1300 кг), Стара Загора (1200 кг), Плевен (1100кг), Кюстендил (810 кг), Силистра (800 кг), Карлово (780 кг), Хасково (510 кг), Петрич (490 кг) и Видин (480 кг).

Facebook коментари