Вторник, 28 Май 2024 г.

Националният исторически музей е против Силистра да бъде обявена за стара столица

Шестте града - Плиска, Велико Търново, Велики Преслав, Видин, Силистра и Никопол няма да получат специален статут и допълнително финансиране за опазването им, поне засега. Това решиха депутатите на заседание на Комисията по култура и медии.

С 0 гласа "за", 3 - "против" и 14 "въздържал се" Комисията не прие законопроекта за старите столици, внесен от ПП "Има такъв народ". Инициативата е на Пламен Николов, като идеята беше 2-ри май да е обявен за ден на старите столици, а такъв специален статут да получат Плиска, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Силистра и Никопол.

"Целта на законопроекта е да бъде с прагматична и икономическа насоченост. Тези градове да получат допълнително финансиране", каза Пламен Николов по време на дискусията.

От Националния исторически музей обаче заявиха, че този законопроект не е точен, като дадоха за пример, че Силистра и Никопол не могат да бъдат обявени за стари столици. "Парите не се връщат към паметника, затова не се поддържат, дават се за всичко друго. Потенциалните средства не отиват в правилната посока. В законопроекта пише, че в общините ще бъдат създадени експертни групи, които да се занимават с работата. Ние не може да намерим по двама специалисти, камо ли експертна група", каза доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ (на снимката).

Facebook коментари