Петък, 30 Септември 2022 г.

Синдиката на служителите в затворите защитиха колегите си в Силистра

Напрежение между служителите в затворите и правосъдното министерство. Причината - от този месец заплатите на работещите в главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" трябваше да бъдат вдигнати с по 300 лева. На практика обаче увеличението е по-малко – по 125 лева на служител.

От дирекция "Охрана" вече организират протест с искане всичко обещано да бъде изплатено. От правосъдното министерство на този етап запазват мълчание с мотива, че преговарят със служителите в затворите, за да бъде решен казусът.

"Постановлението, което излезе, беше с 300 лева, но без да са предвидени удръжките в тази сума, което махна около 74% и това доведе до реалната сума 125 лева на човек. Остана лошото впечатление в тях, защото през цялото време прокламирахме, че ще бъдат 300 лева. И как така стана да е такава сумата?", каза Иван Иванов, който е зам.-председател на Съюза на синдикалните организации в МП.

Според Станислав Загорски от Синдиката на служителите в затворите има предложения за закриване на арести в страната. "Единият е в Силистра, което ще доведе до сериозни трудности на колегите. Ще доведе до трудности, ще бъдат разпределени във Варна и Добрич, което е може би 150 км да пътуват за всеки един наряд. Тези хора просто ще напуснат системата", смята синдикалистът.

Facebook коментари