Сряда, 19 Юни 2024 г.

В Дулово ще се проведе 3-ти Национален фестивал на турския фолклор

Национален фестивал на турския фолклор се подготвя за 23 юли в местността "Аязмо" край дуловското село Руйно, съобщиха от община Дулово.

През 2019 година се проведе първото издание на фестивала, в който взеха участие над 600 участници от 39 състава и индивидуални изпълнители се изявиха на сцената. Самодейците бяха от 5 области в страната.

Фестивалът е единствен по рода си в Североизточна България и се провежда ежегодно, без прекъсване, в продължение на 25 години. Първото издание е от 1994 година и се провежда като преглед на турската художествена самодейност. Поради големия интерес през годините, той се утвърждава и става традиционен за община Дулово и от преглед прераства в регионален фестивал на турския фолклор. От тази година от регионален става национален. Специфичното за събора е, че в него се включват представители на различни етнокултури.

Фестивалът е част от годишния културен календар на област Силистра. Организатори са общинската администрация в Дулово и народните читалища от общината. Проявата няма състезателен характер.

Facebook коментари