Понеделник, 25 Септември 2023 г.

Църквата почита днес един свят силистренец

Свети Емилиан Доростолски е мъченик, почитан от Българската православна църква. Според житието му е роден в град Доростол (днешния град Силистра), където и прекарва живота си като слуга (или роб) при градоначалника. Живее по времето на император Юлиан.

Император Юлиан изпраща в Доростол нов управител, натоварен със задачата да изкорени християнството от града. Уплашени от славата му на много жесток управник, местните жители скриват от него, че сред тях има християни и обявяват, че всички се кланят на езическите богове.

Доволен, той дава угощение на гражданите, но за ревностния християнин Емилиан е непоносимо самохвалството на управителя-езичник и по време на пира строшава с чук статуите на езическите богове в светилището.

За деянието е обвинен невинен човек, но разбирайки това, Емилиан се явява пред управителя и признава вината си. Градът е глобен за укривателството на християни, а самият Емилиан след изтезания е изгорен на клада край Дунав на 18 юли 362 г. Tази дата днес е денят на неговото почитане от църквата.

Facebook коментари