Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Цялата реколта от кайсии в Силистренско отива за ракия?

В Силистренска област има над 27 000 декара кайсиеви градини, а в Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци, съобщи БНР.

Кампанията в региона по прибирането им вече започна. И въпреки добрата реколта проблеми отново не липсват – ниски изкупни цени срещу високи разходи, и внос от чужбина. Овощарите в региона се борят вече от години.

Заради трудностите в бранша тонове кайсии може да изгният по масивите и както производителите на череши, така и стопаните на кайсиеви градини не са далеч от идеята да изкоренят своите дървета.

От 20 години Румен Жеков (на снимката) отглежда кайсии в силистренското село Калипетрово И в началото изкупната цена на плода е била 70 стотинки за килограм, и днес цената е отново същата, само че разходите, според неговата статистика, са се увеличи четири пъти.

Разходът за отглеждането и производството на кайсии излиза средно по 40 стотинки на килограм, оттам нататък вече идва разходът за прибирането на тази реколта – труд и горива. И аритметиката показва накрая, че на стопанинът му остават 40 стотинки печалба и то, ако успее да си продаде стоката на заветния 1 лев за килограм кайсии. А при изкупна цена от 70 стотинки на килограм – печалбата също намалява.

Идентична е ситуацията и в тутраканското село Сяново. Там фамилията Недеви отглежда близо 350 дка с кайсии, разказа най-младият в семейството агроном Иван Недев.

Въпреки всеобщите твърдения за добра реколта при кайсиите при някои от основните традиционни сортове ситуацията не е точно така, защото кайсията е капризен плод и тазгодишните резки смени на високи с ниски температури са дали своето отражение, коментира Димитричка Търпанова, производител от Тутракан и заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. Според нея проблемът с кайсиите е и много свитият пазар.

Парадоксът за овощарите тази година е, че мнозина дори е възможно да оставят кайсиите по дърветата, да презреят и тогава да ги оберат, за да ги предадат за ракия. Защото така ще имат по-малко разходи, а цената им ще е същата – отново 70 стотинки.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Facebook коментари