Понеделник, 05 Юни 2023 г.

Кметът на Алфатар облече мюсюлманска носия за да поздрави за Курбан Байрам

По случай Курбан Байрам в село Чуковец се проведе истински празник. Организатори на празника са Община Алфатар, кметство с. Чуковец, НЧ "Н.Й.Вапцаров-1947г." с. Чуковец и НЧ "Светлина-1942г." с. Бистра.

По традиция празникът е няколко дни. Това е вторият най - голям празник за мюсюлманите. На него семействата се събират и се дава шанс на членовете им за опрощение, дори на греховете.

В село Чуковец с нетърпение очакваха празника, като приготовленията за него започнаха дни по - рано. Освен в домовете си, жителите се събраха заедно и в двора на кметството, за да извият дълги хора, да пеят заедно и да се веселят на жива музика. Облечени в носии, характерни за техния етнос, участниците в празничния концерт представиха традиции, обичаи и бита на мюсюлманите.

Кметът на община Алфатар д-р Янка Господинова облече традиционни за мюсюлманите дрехи. Лично поздрави празнуващите, танцува заедно с тях, показвайки своето уважение към жителите и гостите на малкото населено място и техните традиции.

Празника уважиха Елис Талят – Мустафа – Председател на ОбС Алфатар, общински съветници на община Алфатар, инж. Сезгин Галиб - Областен председател на ДПС Силистра, адв. Пейчо Йовев - юрист на община Алфатар, Теодор Белев - приятел на общината съдействащ за развитието на туризма, Иван Христов - Кмет на с. Алеково, Аяти Юсеин - Кмет на с. Бистра, Симеон Иванов - Кметски наместник на с. Кутловица, Драгомир Донков - Кметски наместник на с. Цар Асен.

Facebook коментари