Събота, 02 Декември 2023 г.

Русе - любимият град на управляващите в Североизточна България

Настоящата 2022 година може спокойно да бъде обявена за година на Русе.

Настоящите управляващи полагат огромни усилия да превърнат западащия до скоро град, като всички в район Северен централен, в това число и Силистра, в един нов, но вече "северен Пловдив".

Изобилието от добри новини за съседа ни по Дунав продължават.

Интермодален терминал за обработка на товари ще бъде изграден в Русе по националния план за възстановяване и устойчивост, съобщава БНР

Очаква се той да бъде завършен през 2025 г и да облекчи трафика на сухопътната мрежа за сметка на железопътната.

Интермодалният терминал в Русе ще повиши значително ефективността на транспорта и ще намали въглеродния отпечатък на транспортния сектор.

"Това отваря изключително много възможности да се развие пътният трафик, да се избегнат задръстванията, които и в момента ги има, свързани с Дунав мост, да се направи тази връзка с жп транспорта и оттам нататък да се разпределят тези товари във вътрешността на страната и към границата", каза зам. областният управител Людмил Христов и поясни, че строежът на терминала ще започне догодина и ще приключи през 2025 г.

Стойността на проекта е 52 милиона лева и той е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост. Планът е под номер 22 в проекта. Едновременно с изграждането на новия терминал ще бъдат рехабилитирани някои жп спирки, ще се модернизират тяговите подстанции във Варна и Разград и ще се въведе система за телеуправление и телесигнализация.

Припомняме само няколко от значимите новини за съседите от Русе от началото на годината.

През август тази година се очаква да тръгне фериботната линия между Русе и Гюргево, да започне работа местното летище, за което вече са отпуснати пари на община Русе, чака се само нотификация от ЕК, че това не представлява държавна помощ. Подписан е вече меморандум за изграждането на втори мост между Русе и Гюргево. Той ще бъде финансиран от европейски фондове. За да влезе българската част в ремонт, ще бъде отворен ГКПП с ферибот, за да се преодолеят ограниченията от поддръжката.

Предпоследната добра новина за Русе обяви свeтoвният лидep в oтoплитeлнитe и ĸлимaтични cиcтeми зa aвтoмoбили Еbеrѕраесhеr (Eбepшпexep) щe инвecтиpa в пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpичecĸи нaгpeвaтeли в Бългapия. Hoвo пpeдпpиятиe щe бъдe пocтpoeнo в Pyce, близo дo гpaницaтa c Pyмъния, дo ĸpaя нa лятoтo нa 2023 г.

Facebook коментари