Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Велика Славова: Жътвата приключи с добри добиви, предстои по-трудното

Добивите от пшеница са по-ниски от прогнозираните и стигат 90% от миналогодишните резултати. Това показват крайните резултати от приключилата вчера жътва на пшеница в една от най-големите кооперации в област Силистра – "Нива-93" с. Проф. Иширково, община Силистра.

"Тази година отглеждахме около 8 500 декара пшеница, която вече изцяло е прибрана. През есента и пролетта посевите се развиха добре, с изключение през последния месец, когато сушата оказала своето влияние в периода на "наливане" на зърното", съобщи за КВОРУМ председателят на кооперацията г-жа Велика Славова.

Резултати са сравнително добри. "Добивите са по-ниски от очакванията и прогнозите, и са в порядъка на 700 кг/дка", допълни Славова. През лятото на 2021 г. средните добиви в постигнати през жътвата са били с 50-60 кг. по-високи на декар .

Цената на зърното също поражда много притеснения. "Притеснена съм от постоянно падащата цена на житото. Върху нея влияе и огромния безмитен внос от Украйна. Заради това, че варненското пристанище е забито догоре с украинска пшеница в момента почти няма търсене на българска. Жътвената кампания приключи успешно, остава по-трудното – пшеницата да бъде реализирана на добра цена".

Засушаването в момента се отразява зле на пролетниците - слънчогледа и царевицата.

Ако в най-скоро време не завали дъжд се очаква редуциране на добивите и на тези култури.

Кампанията за прибиране на кайсиите е към средата си. Тази година плода е по-малко, но няма пазар и търсене, независимо от по-ниските цени.

Facebook коментари