Събота, 20 Април 2024 г.

Факелът на мира влезе в България, на 11 юли го чакаме в Силистра

В края на май тази година отборът на "Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run" (Пробег на мира) пое по поречието на Дунава, който свързва 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна – и се влива в Черно море. България е част от маршрута на Пробега на мира, който в периода 2 - 11 юли ще посети над 35 населени места в страната.

Пламтящият факел бе приет на границата ни в Брегово от златното момиче Мадлен Радуканова. Тя го пое от бегачите от Сърбия и се присъедини към международния отбор на Пробега на мира. Духов оркестър и традиционна вкусна питка посрещнаха бегачите и нашата олимпийска медалистка на границата, след което пред читалище "Развитие 1897" в град Брегово се състоя кратка церемония по посрещане на Пробега на мира и засаждане на дървета и цветя в Парка на мира. Бе поставен плакет "Цвете на мира", а Мадлен Радуканова бе отличена като почетен гражданин на град Брегово.

На 11 юли факелът трябва да премине през Силистра и Калипетрово, като след това продължи към Кълъраш (Румъния)

Организаторите на пробега за България споделят, че се очертават доста динамични дни с богата палитра от културни програми, подготвени специално за посрещане на пламтящия факел и бегачите от различни краища на стария континент – Ирландия, Франция, Германия, Хърватия, Румъния, Латвия, Северна Македония, Австрия, България. Всички те са доброволци и в духа на единството и хармонията разпространяват посланието за мир в различни кътчета на света.

Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел, който се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от държава на държава. Всеки има възможността да поеме факела, да направи стъпка към мира и да почувства единство с общия стремеж на деца, жени и мъже по целия свят.

Мнозина споделят, че бягането с Факела на мира е неповторимо преживяване. То подчертава важността на стремежа към мир и пробужда усещането за мира като динамична, изпълваща и постижима реалност. Над 7 милиона души, от ученици до държавни глави, са споделили радостта си от това преживяване. Запалвайки искрите на Мира в сърцата по целия свят, Пробегът трепетно очаква появата на изцяло ново поколение, приело като своя каузата на истинския всеобхватен мир.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой – международно признат философ, художник, поет и спортист, посветил живота си на идеалите за световен мир и единство. Той слага началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури с идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

Facebook коментари