Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Рекорд: Вече 13 сезона само "Доростол" (Силистра) е финиширал пред "Лудогорец"

Последният тим, който е завършил преди "Лудогорец" в каквото и да е класиране, е "Доростол" (Силистра), спечелил първото място в Югоизточната "В" група преди точно 13 сезона. Когато стартира провинциалното господство в родния футбол.

"Доростол 2010" печели Североизточната "В" група през лятото на 2010 година. И то след победа в последния кръг с 2:0 над разградчани и попадения на Емануил Методиев и Тихомир Ченешков.

"Този мач не искам да си го спомням. Малко имаше и извънфутболни методи. Бях на него с Ивайло Петев", обяснява президентът на "Лудогорец" Александър Александров. Той се е върнал в България, след като работи дълги години в Англия. И работи за Кирил Домусчиев, който обаче и понятие си няма от хобито на своя служител да помага на един футболен отбор.

Въпреки това Домосчиев е на главната трибуна на стадион "Луи Айер" под козирката с двама телохранители.

В спортните среди в Силистра още се носи слуха, че най-богатия български бизнесмен се е замислил дали да не започне футболния си проект в крайдунавския град, след загубата на тима от Разград и виждайки близо 8 000 запалянковци на стадиона.

Лятото на 2010 година обаче бе едно от най-бурните в историята на родния футбол. БФС направи истински хаос, като назначи един куп плейофи за елита, след като няколко отбора изгубиха лиценза си. Намалява се и съставът на втора дивизия, след като няма достатъчно тимове за 16.

За късмет на отборите от Източна България от състава на дивизията се отказва "Миньор" (Раднево). Първоначално се смята да се направи плейоф между вторите отбори във "В" група, а именно "Разград 2000" и "Марица" (Пловдив). Пловдивчани обаче също са във финансова криза и се отказват.

"Беше някъде около 23 юли. Обадиха ни се от БФС и ни казаха, че за 3 дни трябва да дадем отговор дали искаме да играем в "Б" група", обяснява Алекасандров. "За това нямахме никаква подготовка. Дори селекцията я правехме на ниво за трета дивизия", допълва той.

От този момент започва хегемонията на тима от Разград в българския футбол.

Facebook коментари