Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

В Калипетрово възстановиха уникална булчинска носия

Наскоро община Силистра проведе поредния празник "Еньовден" в Дунавски парк Силистра. В него участваха с различни форми читалища от общината. Сред тях бе и НЧ "Пробуда" - село Калипетрово. За програмата на калипетровци, в която сред акцентите бе представяне на възстановен елемент от женска народна носия, разказва във Фейсбук-профила си Ирена Владимирова, библиотекар в читалищната библиотека.

"Талантливите певици от Вокална школа "Звездица" с музикален педагог Валентин Сарафов представиха шиковска булчинска и гребенска носии. Благодарности към участниците - презентатори, но и към Миглена Павлова, начален учител в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", с. Калипетрово - от нея закупихме оригиналната гребенска риза; към Юлия Кудинова, ушила пищимала и фустата; към Славка Иванова, оплела ажурените чорапи, и към Добринка Петрова, справила се блестящо с изработката на сачака, накита и скуфията (гребена за главата в гребенската носия).
Постарахме се да се доближим до предполагаемото облекло на гребенката от Калипетрово. Амбициите ни са да създадем музейни експонати с женски и мъжки - шиковски и гребенски носии, които ще се съхраняват в читалището".

Снимка и текст: РЕКИЦ-Силистра

Facebook коментари