Понеделник, 08 Март 2021 г.

5000 дка пасищни земи в община Тутракан за 4 години са изключени от европейската система за подпомагане

Всяка година десетки декари мери и пасища у нас отпадат от европейско субсидиране, а страната ни губи стотици евро, заради недоброто им стопанисване. Една от причините за това е, че голяма част от площите не отиват при фермерите, а се разпределят чрез политически лобита между приближени до властта лица и фирми . Типичен пример за това е община Тутракан, където близо 5000 дка пасищни земи само за последните 4 години са изключени от европейската система за подпомагане.
От 27 000 дка допустимите за подпомагане площи в общината са намалени на 22 000. Само в землището на Старо село, където 90 на сто от жителите му се прехранват от животновъдство, извън системата за субсидиране са вече близо 500 дка пасищни земи.
От години насам фермери и кметове на населени места водят открита битка за селските мери и пасища. По думите им, те се раздавали на близки до партийните централи фирми, които вместо да се грижат за пасищните земи и да ги поддържат в добро състояние, единствено прибирали субсидията от 16 лв. на декар .
За първи път тази година, дали заради изборите или поради опасенията от нови санкции, пасищни земи 14-те землища на общината ще отидат при фермерите.

Анелия Петрова, оператор: Александър Леви
Информация: БНТ-Север

Facebook коментари