Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Първо интервю на Боян Димов след избора му за Председател на ОСЗК в Силистра

Боян Димов даде първото си интервю за КВОРУМ след избора му за Председател на ОСЗК в Силистра.

Честито г-н Димов за избирането Ви за Председател на Областния съюз на земеделските кооперации!

Кога бяхте избран на този отговорен пост, свързан с основния поминък на местното население на област Силистра?


На 27.05.2022г. беше проведено редовно отчетно-изборно събрание на Областния съюз на земеделските кооперации, на чието заседание беше издигната кандидатурата ми и бях избран с мнозинство пред другия кандидат.

Г-н Димов представете се на читателите на КВОРУМ - на колко години сте, с какво образование сте, какво работите в момента и каква е връзката ви с кооперативното движение?

Аз съм на 41 години, висшист по образование, специалност "Стопанско управление". В момента работя в сферата на високите технологии и земеделието. Ще ме попитате какво общо има едното с другото. Много! Както в много други отрасли, високите технологии намират място и в земеделието. Все повече се модернизират както конвенционалното земеделие (зърнопроизводството), така и зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството и др.
Връзката ми със земеделието е от времето когато бях малък и прекарвах лятото с баща ми на двора на къщата ни в село Бабук. А с кооперативното дело - вече осем години съм член на Управителния съвет на една от най-големите и стабилни кооперации в област Силистра – ЗК "Мотор-93" с.Бабук. От тази година съм избран и за трети мандат като член на УС. Това означава само едно, че си вършим работата както трябва.

Какво смятате да промените в работа на местния кооперативен съюз и какви са предизвикателствата пред силистренските кооперации към днешна дата?

За съжаление заварих един разединен съюз, с много противоречия в него. Основаната ми задача като нов председател ще бъде да го обединя отново. Личното отношение е много важно в изграждането на доверие, за това мисля да подходя по следния начин - ще разговарям с всеки един председател на кооперация по отделно. Искам да чуя болките и проблемите им. Няма да има значение нито големината на кооперацията, нито отдалечеността й от областния град. На всички ще обръщам еднакво внимание.
Предизвикателствата не са само пред силистренските кооперации. Международната ситуация влияе пряко на работата на земеделците – войната в Украйна и инфлацията в световен мащаб. Всичко това влияе на цената на продукцията, цената на горивата, цените на семена, препарати, торове, цени и срокове на доставка на машини. Добър пример са азотните торове. При тях цената скочи близо пет пъти.
А колкото до кооперациите в област Силистра, едно от основните предизвикателства е борбата с градушките. Това е голям проблем предвид промяната на климатичните условия последните години. Имам задачата да запозная както държавните органи в лицето на областния управител, така и местната власт с този проблем, за да можем да намерим общо решение, а то е изграждане на площадка за борба с градушките.

Колко кооперации членуват в момента в съюза?

По списък, членовете на ОСЗК са тридесет на брой. Но активните са около 23. Както казах и малко по-рано, целта ми е да убедя и останалите до тридесет, че си заслужава активното членство в съюза, и че обединени можем да сме по-силни.

Започна жътвената кампанията в областта, какви са първоначалните добиви на зърнопроизводителите?

Да, жътвената кампания започна в повечето кооперации в понеделник. Все още е рано да се кажи с точност добива на пшеницата какъв е, но в разговор с някои председатели на кооперации в община Силистра се разбира, че заради сушата от началото на годината, не навсякъде добива ще е добър. В други кооперации от областта пък твърдят, че при тях добива ще е по-добър заради валежите, които са паднали в периода. Истинската ситуация и реалния добив ще стане ясен до десетина дни.

Facebook коментари