Сряда, 10 Август 2022 г.

Пробегът на мира, свързващ 10 държави по поречието на река Дунав, ще мине през Силистра

Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът ще премине през повече от 35 населени места в България. За мисията на пламтящия факел в Деня на река Дунав разказва в "Нашият ден" Виолета Ангелова от "Пийс рън" България.

Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Основан е през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Този дух, с който е пропит Пробегът, докосва сърцата на всички участници в него. Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят.

В момента Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира. Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.

Чрез прякото участие на хората и информацията в медиите Пробегът на мира докосва живота на милиони. Всеки има възможност да подържи Факела. Не се събират средства, не се пропагандират политически каузи. Това е всъщност покана към всеки от нас да направи стъпка към един по-добър свят.

На 27 май 2022 година отборът на Пробега на мира поема по поречието на реката, която свързва 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. Част от маршрута на Пробега на мира ще премине през България в периода 2-11 юли и ще посети следните населени места:

2 юли – Неготин (Сърбия) – Брегово – Видин
3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик
4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй
5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен
6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов
7 юли – Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново
8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе
9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра
10 юли – почивен
11 юли – Силистра –- Калипетрово – Кълъраш (Румъния)

По план Отборът ще пробяга 804 км за период от 10 дни. През годините Факелът на мира преминава през много градове, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на Факела на мира и отбора от бегачи.

Чест и радост е за отбора, ако населените места успеят да се включат в програмата по посрещане на Пробега на мира. През всички години от 1987-а досега посрещанията са били различни, но истински сърдечни.

Facebook коментари