Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене"- визитната картичка на Тутракан

Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене"- визитната картичка на Тутракан

През 70-те години на ХІХ век Тутракан израства като средище на лодкостроенето по течението на река Дунав. Това се потвърждава в един австро-унгарски документ от 1874 г., който разказва, че Тутракан измежду всички крайдунавски градове се отличава само с "правенето на рибарски барки", наречени "Лунтрии". Те се изнасят за Австро-Унгария и се купуват от рибарите по двата бряга на река Дунав.

След 1907 г. в Тутракан майсторите-лодкари започват да конструират лодка от ребра и отвън обшита с дъски, което я прави много лека и удобна за риболов. Изработва се лодка с различен брой ребра, според това с какви уреди ще се лови риба. Ако риболовецът работи само с орие, той си поръчва лодка с 23 ребра, а ако риболува с невод, използва лодка с 30 ребра. Тези съдове се изработват до края на 1910 г., когато майсторът-лодкар Петър Чориков усъвършенства тяхната конструкция и създава тип рибарска лодка на Дунав, която и до днес се нарича "Тутраканка".

Експозициите на музея са отворени за посетители всеки делничен ден от 8 до 17 часа, с обедна почивка от 12 до 13 часа, а в събота и неделя от 9 до 16 часа.

Facebook коментари