Понеделник, 15 Август 2022 г.

Балет "Аксел" с 4 награди от Национален танцов фестивал "Магията на танца"

Модерен балет "Аксел" към ОДК - Силистра участва в XVI Национален танцов фестивал "Магията на танца", който се проведе на 25 и 26 юни 2022 г. в зала "Арена Шумен" в град Шумен. За това съобщи за медии Адриана Мумджиева хореограф на балета. За доброто си представяне школата беше отличена с общо четири награди в конкурса.

В конкурса взеха участие близо 250 танцьори, представители на 23 формации от Шумен, Добрич, Варна, Велико Търново, Силистра, Търговище, Русе, Исперих, Айтос, Разград и Велики Преслав. Участиците се състезаваха в стилове "съвременни танци", "характерни танци" и "улични танци", разделени в четири възрастови групи. В състава на журито, което оценяваше изпълненията, бяха: председател - проф. д-р Анелия Янева (преподавател по съвременна хореография в Югозападния университет в Благоевград) и членове: Боряна Колева (гл. худ. ръководител на ансамбъл "Веселяче" - Шумен), Йордан Василев (инструктор и преподавател по хип-хоп и брейк танци) и Румена Андреева (директор на Младежкия дом - Шумен).

За балет "Аксел" това беше четвърто поредно участие в конкурса "Магията на танца". Балетът се състезава в стиловете "съвременни танци" и "характерни танци" с общо четири изпълнения - по едно в III-та и IV-та възрастова група на двата стила. В танцовата надпревара участваха 16 от чаровните балерини на "Аксел" на възраст от 12 до 18 години. В условията на голяма конкуренция и много добра подготовка на всички участици, момичетата на Адриана Мумджиева показаха високо ниво и представиха достойно град Силистра и школата по балет. Изпълненията на възпитаниците на школата за модерен балет към ОДК изпъкнаха с оригинална и въздействаща хореография, а всяко едно от тях получи и награда в съответната състезателна категория.
За чудесното представяне на Балет "Аксел" бяха присъдени следните награди:

• Трето място за танц "Червени рози" в стил "характерни танци", възрастова група от 12 до 15 г.
• Трето място за танц "Освободени" в стил "съвременни танци", възрастова група от 12 до 15 г.
• Специална награда за танц "Страст" в стил "характерни танци", възрастова група над 16 г.
• Специална награда за танц "Амазонки" в стил "съвременни танци", възрастова група над 16 г.

Facebook коментари