Понеделник, 15 Август 2022 г.

За поредна година Тутракан става столица на кайсията

Празник на кайсията се провежда ежегодно в Тутракан. Досега празника се празнува на 30 юни, но тази година ще бъде отбелязан на 6 юли и стартира в 17:30 часа в Крайдунавския парк.

Този регион на България е най-големият производител на кайсии и това е най-подходящото място за провеждането на подобно честване. "Тутракан – Столица на кайсията" – под това мото всяка година е провежда традиционен фестивал на кайсията.

По време на празника ще има изложение на различни сортове кайсии от околността, ще се предлагат сладка, ще има конкурси за най-добър кайсиев плод, най-добра кайсиева ракия, най-вкусен кайсиев сладкиш и сладко от кайсии, както и съревнование за принц и принцеса на празника. Забавните игри и концертът са задължителен елемент от събитието.

Родината на кайсията е Североизточна Армения, където се отглежда от 3000 години.

Научното наименование на кайсията е Prunus armeniaca, което буквално означава "арменска слива". Понякога наричат кайсията зарзала - името идва от персийското "зард-алю", което означава "жълта слива".

В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението, името е заимствано от турски.

Турският град Малатия се смята за световна столица на кайсиите.

Дребен сорт кайсии, наречен "хунза", расте дори на 4000 м надморска височина в Тибет и Каракорум.

В някои европейски градове има празник на кайсията. В България такъв празник се провежда в Тутракан, където избират принц и принцеса.

Кайсията е табу за американските танкисти заради суеверие от Втората световна война, когато тежки повреди на танковете "Шерман" се случвали, когато в тях е имало голямо количество консервирани плодове.

Американските танкисти не ядат вкусния плод, не е разрешен вносът им под каквато и да е форма в машината, забранено е дори споменаването на името им.

Според английския фолклор пък да сънуваш кайсии е на късмет, а аборигените в Австралия досега ги смятат за силен афродизиак. Китайците вярват, че кайсиите стимулират плодовитостта при жените и ги наричат "луните на вярващия"

Facebook коментари