Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Бивш областен управител на Силистра: За българската позиция спрямо Македония - от вето до "гаранция -Франция"

Бившият областен управител на Силистра Петко Добрев публикува позиция по актуалната в момента тема за Македония в сайта epicenter.bg:

Темата Македония винаги е била болезнена за България.

И това е така не толкова заради нас българите, а заради лицемерието на Великите сили от Европа и лукавата Вселенска Патриаршия.

Откъсването на Македония от българите започва с ликвидирането на Охридската Архиепископия от Високата порта по настояване на Вселенската Патриаршия през 1767г. Огнището на българщината в Македонияq за учудване на мнозина е била именно Охридската Архиепископия. Тя е била наследник на Юстиниана Прима и същевременно истинската българска народна църква.

През 7 век Константинополската Патриаршия успяла чрез редица ходове да ликвидира Юстиниана Прима или позната още като Българската Архиепископия.

Това е била причината през 703 г българският владетел Тривелий да покръсти край Брегалница българите и да създаде Охридската Архиепископия. Това е била истинската народна българска църква, чийто последователи останали известни като богомили.

Охридската Архиепископия е църквата, която практически е кръстила и Киевска Рус. Константинополската Патриаршия никога не се примирила с тази българска църква и нейното влияние. Тя успяла да наложи в България и гръцкия обряд след поражението на цар Борис. Цар Борис неправилно е обявяван за български покръстител. Той просто приел и наложил гръцкия обряд в България. Така до 1767 г. в българските земи съществували двата обряда – българския и гръцкия. Българският бил този, който подържала Охридската Архиепископия.

В средата на 17 век обаче в Русия Патриарх Никон наложил гръцкия обряд и започнал гонение срещу християните, които почитали стария български обряд, който приели при кръщението от духовници на Охридската Архиепископия.

Така на бял свят се появил факторът гръцко - русийска църква. Този фактор именно позволил на Константинополската Патриаршия да ликвидира Охридската Архиепископия през 1767 г.

Така в Македония започнал процесът за дебългаризация.
През 19 век Великите сили от Европа продължили процеса за дебългаризация на Македония, оставяйки я в пределите на Османската държава. Този процес продължил и през 20-ти век.

Тези, същите Велики сили, предали Македония на Сърбия и Гърция с договора в Ньой.
Именно след Ньойския мирен договор настъпили най-страшните дни и години за българите в Македония.

По стечение на обстоятелствата след края на Първата световна война съдбата на българите зависела най-вече от Франция. Франция е била Великата сила, която разположила своя армия и администрация в България след Солунското примирие през 1918 г.

Услужливо Франция толерирала румънската инвазия в Добруджа и така по време на преговорите в Ньой българската делегация била поставена пред свършен факт - Добруджа вече административно се управлявала от румънска администрация вместо от тази на Антантата, която, пак подчертавам, се представлявала в България от Франция. Оттогава е и поговорката "Гаранция – Франция".

И като допълнение за съдбата на Македония, начертана в Ньой. Едва ли е случайно, че преговорите се провеждали в замък, който бил владение на графовете Ньой, чийто далечен прародител е загинал през 1205г край Одрин.
Дълбоката държава във Франция никога не е забравяла, че Калоян разбил и пленил Балдуин, а година по-късно българите ликвидирали неговият брат.

С други думи дълбоката държава на Франция никога не забравя, че българите сме попречили на Франция в началото на 13 век да владее цяла Европа. За това тази дълбока държава винаги ощетява България.

И ако ние имахме дипломати и държавници, а не послушковци, които непознават както нашата, така и европейската история, то трябваше да кажем ясно и категорично на смятаните за Велики сили – извинявайте Вие създадохте условия за дебългаризацията на Македония.

Поради тази причина днес е по-логично да си замълчите, защото за Вашите гаранции българите си имаме нарицателен израз "гаранция - Франция. За съжаление не се виждат такива българи – дипломати и държавници.

И тъй като няма истински достолепни политически лидери и държавници, темата Македония се превърна в параван за користни цели.

Едни използват Македония, за да прикрият копнежите си за милиарди от обществени поръчки. Други прикриват егото си и желанието за служебно правителство. Трети тръгнаха на екскурзия в Брюксел, за да обяснят на 10 евродепутата македонските потайности.

И все пак каква позиция да има България по темата Македония?
По мое скромно мнение управляващите трябва да предприемат следните действия:

- Прекратяване на преговорите с Македония.

- В Брюксел да бъде представен по подходящ начин проблемът с обезбългаряването на Македония през последните 250 години, което е дело на Великите сили на Европа и Вселенската Патриаршия.

- Едновременно с това представяне да се потърси мнението по този въпрос от съвременните лидери на тези Велики сили, които създадоха предпоставките за обезбългаряването на Македония през последните 250 години.

Ако държавата ни предприеме посочените действия, вероятността Европа да ни разбере е много по-голяма. И когато Европа ни разбере, тогава да продължим преговорите с Македония.

Facebook коментари