Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Даниела Стоянова: Усмихвайте се. Усмивката провокира усмивка

Завистта е вътрешно чувство, което се поражда към хора, които са успешни и щастливи. Щастието винаги привлича завистта. Ние завиждаме обикновено на хора, които са ни от семейството, близки, приятели, колеги. Най-често това се случва, когато се сравняваме с тях или мислим, че те не заслужават, това което имат, т.е ние не можем да постигнем техните успехи, каквито и да са те. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра психотерапевтът Даниела Стоянова.

"Много често чувството за завист се прикрива от уж, чувството за справедливост. Не е справедливо тя да има такъв хубав мъж, не е справедливо тя да има такава хубава кола…От друга страна завистта, макар и в много малък процент, може да бъде позитив, но когато това е стимул, да постигнем нещо повече, от колкото сме постигнали до момента", допълни Стоянова.

"Щастливият човек означава, че е фокусиран върху себе си и своите цели. Той постига нещата, които иска. Такива, хора не се сравняват с другите. Те искрено могат да се зарадват на успеха на другите. Хората, които нямат финанси завиждат на хората, които имат. Чувството за завист е свързано с чувството за малоценност", подчерта специалистът.

"След терапията, много от хората, стъпка по-стъпка променят живота си. Този човек вече има базата и основата, кака да променя моето мислене, възприятия, как да променя моя начин на отреагиране в ситуациите, които преживявам. Процес, който продължава и след терапията", посочи психотерапевтът.

"Самотата не се оформя, когато нямаме партньор или хора около себе си. Самотата е вътрешно преживяване, което означава че ние имаме конфликт вътре в себе си или страхове, които ни карат да се чувстваме самотни. Ние може да имаме партньор, да сме сред хора и пак да се чувстваме самотни. Колкото до успешните хора, които са си ок да бъдат самотни, това е така защото те са фокусирани върху себе си", подчерта Стоянова.

"Хората които декларират, аз ще си сложа край на живота, ще се самоубия, обикновено това са манипулативни неща. Истинският самоубиец, той не говори затова. Не сезона е определящ, човек да изпадне в депресивни състояния. Зависи кога човек ще влезе в депресивен цикъл", каза Стоянова.
По думите на Стоянова дълголетниците са били добри към себе си.
Дълголетниците са хора, които знаят как да живеят, от какво имат нужда и си го доставят. Те живеят за тук и сега. Имат планове за бъдещето.

"Когато човек усети, че изпитва завист е добре да превключи фокуса към нещо друго. Съветът ми е да не оставяте завистта да зрее в душите ви. Това е изяждащо чувство, което влачи други негативни емоции. За да пощадите себе си, фокусирайте се върху нещо приятно, което е свързано с вашите лични преживявания, а не с другите хора. Не се сравнявайте, ако другите са добри в една област, вие сте добри, в друга. И третото нещо, усмихвайте се. Усмивката провокира усмивка. Това, което даваме, това и получаваме", каза в заключение Даниела Стоянова.

Facebook коментари