Сряда, 07 Юни 2023 г.

Знаменитите американски "Блек Хоук" летят над Силистра

Днес, към 14.00 часа много силистренци станаха свидетели как ниско над града, на около 150 метра височина, прелетя черен хеликоптер.

Справка на КВОРУМ показа, че това най-вероятно е UH-60 Black Hawk (Блек Хоук), основен транспортен хеликоптер на американската армия, а също така ползван и за специални операции.

Оказа се, че летателната машина е излетяла от летище Градище до Шумен и е кацнала в Констанца. Това показват данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.

От няколко години американските хеликоптери се движат от Солун за Костанца, през България, която ползват за междинно зареждане с гориво, където извършват ротация на контингент на НАТО.

Същия сайт показва, че това е 11-ти полет за последната седмица на най-известния модел хеликоптер в американската армия - UH-60.

На него е посветен и холивудския блогбъстър "Блек Хоук", вдъхновен от действителни събития, и разказващ за свалянето на хеликоптер с американски войници в гъмжащата от джихадисти столица на Сомалия. "Битката за Могадишу" е материализирана на екрана от майстора сър Ридли Скот по незабравим начин.

Facebook коментари