Вторник, 21 Март 2023 г.

С билки и песни на Еньовден в Силистра

На 24 юни е Еньовден – един от най-мистичните дни според народния календар на българите, в който отдаваме своята почит към природата и нейните магически сили. Традициите, които виждаме на този ден, са изключително интересни.

Община Силистра в партньорство с Регионален исторически музей – Силистра, Регионална библиотека "Партений Павлович" – Силистра и народни читалища от община Силистра Ви канят на традиционния празник "С билки и песни на Еньовден".

Началото на програмата е от 17.30 часа на 24.06.2022 г. /петък/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ "Св. Климент Охридски" - Силистра. Там ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, а таланти от различни поколения ще пеят за здраве и късмет.

Участници в програмата: НЧ "Доростол-1870" – гр. Силистра, НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово, НЧ " Светлина 1906" – с. Смилец, НЧ "Иван Вазов 1941" – с. Срацимир, НЧ "Ламбриново-2013" – с. Полк. Ламбриново и НЧ "Паисий Хилендарски 2006", с. Айдемир.

Учебните компании "Златна Добруджа" и "Еко работилница" към Професионална земеделска гимназия "Добруджа", град Силистра с директор Пламен Славов, ще представят своята дейност с билков щанд. Учениците от учебните компаниите под ръководството на своя ръководител - г-жа Галина Даскалова, се грижат за билковото поле в училище и рециклират дънкови облекла, от които шият торбички за ароматна лавандула.

Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра ще представи материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден.

Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовденския венец за здраве, късмет и благополучие.

При лошо време празникът се отменя.

Facebook коментари